2019. március 27., 12:57

A szombati második forduló előtt is ki lehet kérni a választói igazolványt

A Belügyminisztérium felhívja a figyelmet, hogy az elnökválasztás második fordulója előtt is ki lehet kérni a választói igazolványt, amellyel a választó bármelyik szavazókörzetben leadhatja a voksát.

batyi választ
Fotó: Virsinszky Tamás

Az állampolgárok az igazolványt azon a településen kérvényezhetik, ahol az állandó lakhelyük van, személyesen vagy egy meghatalmazott személyen keresztül. Igazolványért legkésőbb pénteken  lehet folyamodni, a fogadóórák alatt.

Hétfőtől ismét él az információs telefonvonal, melyen az állampolgárok a választásokkal kapcsolatos kérdéseiket tehetik fel. A választópolgárok munkanapokon 7:30 és 15:30 között hívhatnak a következő számok valamelyikére: 02/ 4859 2317, 02/ 4859 2312. Szombaton a választások napján az információs vonal egész nap hívható lesz, egészen a szavazóhelyiségek bezárásáig.

Az elnökválasztás második fordulójára szombaton, március 30-án kerül sor. Szavazni 7:00 és 22:00 között lehet majd (amennyiben valamelyik község nem kérvényezi a szavazóhelyiségek korábbi megnyitását). Választásra jogosult több mint 4,4 millió polgár. Szavazni az állandó lakhelyünkön lehet majd, de érvényes választói igazolvánnyal más szavazókörzetben is szavazhatunk.

A szavazók a második fordulóban Zuzana Čaputová és Maroš Šefčovič közül fogják kiválasztani az új államfőt. Az első körben Čaputová a választók 40,57 százalékát győzte meg, Šefčovičot a szavazók 18,66 százaléka támogatta. Az új köztársasági elnök június 15-én foglalja el a hivatalát.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.