A szociális bizottság nem tárgyalt a nyugdíjkorhatár-plafonról

hirek.sk | TASR 2018. október 16., 10:30

A parlament szociális bizottsága kedden nem tárgyalt a javaslatról, melynek értelmében alkotmányosan 64 évben szabnák meg a maximális nyugdíjkorhatárt, mivel nem volt határozatképes. Az ülésen nem jelentek meg az ellenzéki képviselők és a koalíciós Smer-SD két képviselője sem. Robert Fico, a Smer-SD elnöke még pénteken kilátásba helyezte, hogy beterjesztenek egy módosító javaslatot, melynek értelmében a gyermekeket felnevelő nők előbb vonulhatnának nyugdíjba.

Fotó: Pixabay

Erik Tomáš, a Smer-SD képviselője jelezte: még mindig tárgyalnak az ellenzékkel a módosításról. „A Sme rodina és az OĽaNO mozgalom elutasította a gyerekekről gondoskodó nőkre vonatkozó általános megfogalmazást, amely az alkotmányba került volna. Az az érzésem, hogy mindenki – a Smer-SD, az SNS és a két mozgalom is - ugyanazt akarja: kedvezményeket vagy a nyugdíjkorhatár csökkentését a nők, illetve a gyerekeikről gondoskodó szülők javára.”

Továbbra is bízom benne, hogy ha mindnyájan ugyanazt akarjuk, meg tudunk állapodni – fejtette ki Tomáš.

A képviselő azt szeretné, ha a pártok még azelőtt egyezségre jutnának, hogy a parlament tárgyalni kezd az alkotmánytörvény-javaslatról. Hozzátette: némi optimizmusra ad okot, hogy a javaslatot első olvasatban 93 képviselő támogatta.

Ahhoz, hogy egyezségre juthassanak az ellenzékkel, a Smer-SD pártnak valószínűleg konkrétabban kell majd meghatároznia a nők, illetve a gyerekeikről gondoskodó szülők idő előtti nyugdíjba vonulásának szabályait.

Robert Fico múlt héten ismét leszögezte, hogy ha az alkotmánymódosítást nem fogadják el, a pártja támogatni fogja a szakszervezetek petíciós kezdeményezését, melynek célja egy népszavazás kiírása a nyugdíjkorhatár-plafon meghatározásáról.

Boris Kollár, a Sme rodina mozgalom elnöke kedden elmondta: a nőkre vonatkozó aktuális megfogalmazás, melyet a Smer-SD bemutatott, túl homályos. „Ezért ilyen formában biztosan nem támogatjuk” – jelentette ki Kollár. A mozgalom azt kéri, hogy a javaslat a nők nyugdíjkorhatárával összefüggésben konkrétabban fogalmazzon.

Igor Matovič, az OĽaNO mozgalom vezetője azt állította kedden, hogy az alkotmánytörvény-javaslat módosításáról a Smer-SD nyár óta nem tárgyalt velük.

Az ellenzéki képviselő szerint ez vagy azt jelentheti, hogy a Smer-SD az ĽSNS-szel egyezett meg a támogatásról, vagy pedig azt, hogy népszavazást akar. Matovič emlékeztetett: a mozgalom előállt egy saját javaslattal, melynek értelmében a nők annyi évvel előbb vonulhatnának nyugdíjba, ahány középiskolát végzett gyereket felneveltek. A Smer-SD nőkre vonatkozó javaslatából szerinte hiányzik a gyerek iskolai végzettségének feltétele.

A Smer-SD párt javaslata szerint az alkotmányban a következőképpen határoznák meg a maximális nyugdíjkorhatárt: „Az arányos, időskori anyagi biztonság igénylésének korhatára nem lépheti túl a 64. életévet. A család és az anyaság állami védelme érdekében mindenkinek, aki gyereket nevelt, joga van a megfelelő, időskori anyagi biztonság igényléséhez szükséges maximális korhatár arányos csökkentésére.”

A maximális nyugdíjkorhatár mellett a Smer-SD képviselői javasolják, hogy az alkotmány garantálja a minimálbért is az alkalmazottak számára. A minimálbérre vonatkozó szabályozást egy külön törvény tartalmazná.

0 HOZZÁSZÓLÁS