2019. május 12., 08:56

A szobor kicsomagolásával a viszályok is előjönnek

Ezt hangsúlyozta beszédében Menyhárt József a Magyar Közösség Pártjának elnöke azon a megmozduláson, ahol a párkányiak a Štúr szobor felállítása ellen tiltakoztak. 

tilt-2-bokor.jpg
Galéria
+13 kép a galériában

„Egyetlen dologra jó ez a szoborállítás, tudatosítja velünk, ha nem fogunk össze, további jogainkat nyirbálhatják meg, a hatalom játékszerei leszünk. Nekünk, itt a Dunánál, már nincs hova hátrálnunk”- emelte ki az elnök.

A tiltakozók menete a Sétáló utcán lévő kopjafától indult a Duna-partra egy molinót véve maguk előtt, miszerint Párkány nem egyelő Štúr/ovo/- val.

Az egyelőre műanyag csomagolópapírba burkolódzott Štúr szobor előtt Retkes János az MKP párkányi alapszervezetének elnöke üdvözölte a tiltakozókat, majd Környi Zoltán az MKP Érsekújvári járás EP képviselőjelöltje mutatott rá,

a magyarokat és szlovákokat megosztó történelmi személyeknek szobrot állítani Párkányban egyértelmű provokáció.

Ráadásul a szobor a Duna bal partján, a magyar államiság jelképével, az esztergomi várdombbal és a bazilikával szemben való elhelyezése már szándékos viszálykeltés. Pedig Párkány város képviselő-testülete egyöntetű határozattal utasította el a szoborállítás szándékát.

Tárnok Balázs az MKP Komáromi járás EP képviselőjelöltje arra figyelmeztetett, csakúgy mint a komáromi emlékműállítások

a párkányi szoboravatás is a szlovák sovinizmus és a hatalom arroganciájának a megnyilvánulása.

Mi értelme a primitív erőfitogtatásnak, a lakosság megalázásának? Kizárólag az, hogy a hatalom kutyaként megjelölje határait és belerúgjon egyet saját polgáraiba, akik egy őshonos nemzeti közösség tagjai.

Hogy a szoborállítás egyértelmű provokáció, az a Matica slovenská holnapi szoboravató programjához csatolt leírásból is kitűnik. Először még arról írnak, meg kell adni a tisztességet minden nemzetébresztőnek, de gyorsan rátérnek arra, hogy

Párkány és vidéke a „legrégibb” időktől kezdve a szlovákok lakóhelye volt, s így van ez korunkban is.

Mivel semmi joguk nincs erre a területre, mindenáron igazolni szeretnék ennek ellentétét. Összefüggést látnak Štúr és az esztergomi bazilika építtetője, Rudnay Sándor érsek között is, akiknek nagysága összekapcsolja a szlovákságot a Duna felett. Mellesleg emelhettek volna szobrot inkább az érseknek…

A tiltakozást Himnuszéneklés zárta ifjabb Zsákovics László előéneklésével.

tilt-2-bokor.jpg
Galéria
+13 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.