2018. július 17., 10:46

A szlovákiai lakosok havonta átlagban 130 eurót tudnak megtakarítani

A szlovákiai lakosok nem éreznek különbséget a négy évvel ezelőtti és a jelenlegi anyagi helyzetük között. Egy felmérés azonban azt mutatja, hogy a lakosok manapság valamivel több pénzt tudnak félretenni a fizetésükből, mint négy éve – átlagban 130 eurót.

Euro - illusztráció
Fotó: Pixabay

A Postabank felméréséből, melyet a 2muse társaság végzett 1454 válaszadó megkérdezésével, az is kiderül, hogy a lakosok fele 100 eurót tud félretenni havonta. Ez az összeg 2014-ben még 70 euró volt.

Az alacsony nyugdíjak és a magas létfenntartási költségek ellenére az idősek nagy részének a havi megtakarításai 50 euróig terjednek. Az idősek csaknem negyede 149 euróig terjedő összeget tud félretenni.

„A pénzüket leggyakrabban a folyószámlájukon tartják, esetenként a betétszámlájukon. A szlovákiai nyugdíjasok nem szoktak drága kirándulásokra gyűjteni vagy jobb autóra. Inkább azért gyűjtenek, hogy legyen tartalékuk a nem várt többletkiadásokra vagy az egészségügyi ellátásra” – közölte Lýdia Žáčková, a Postabank szóvivője. A megkérdezettek többsége azt is megerősítette, hogy a megtakarításaik félrerakásával főleg a közeli hozzátartozóikra gondolnak.

A lakosok körülbelül ötöde kerül néha olyan helyzetbe, hogy pénzt kell kölcsönöznie. „A szlovákiai lakosok leggyakrabban a családtagjaiktól és barátaiktól kölcsönöznek pénzt, átlagban 137 eurót” – közölte Žáčková. A legtöbben konkrét cél nélkül teszik félre a megtakarításaikat.

A szlovákiai lakosok körülbelül egyharmada elismerte, hogy az anyagi eszközeinek az értéknövelésén nem nagyon gondolkozik, és hogy a megtakarításait a folyószámláján tartja.

A TASR-t a Postabank tájékoztatta.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.