A Szlovák Nemzeti Galéria felújítása még 2020-ban sem fejeződik be

hirek.sk | TASR 2019. január 06., 09:46

A Szlovák Nemzeti Galéria felújítása lassabban zajlik, mint azt terveztük, így nemhogy az eredeti tervek szerinti 2019-re, de még 2020-ra sem fejeződik be. „A munkák nem úgy zajlanak, ahogy azt én, vagy a felújítást javaslók elképzelték” - jelentette ki a TASR hírügynökségnek Ľubica Laššáková, kulturális miniszter.

A megújuló Szlovák Nemzeti Galéria Fotó: TASR

A napvilágot látott információk szerint több, előre nem látható oka van a csúszásnak, váratlan körülmények miatt zajlik lassabban a munka a felújítandó részek és a galériához épülő új részek építése során. A miniszter a következő lépéseket a kulturális minisztérium által december közepén indított ellenőrzés eredményei alapján határozza meg. „Még ha nem is kellemes a jelenlegi helyzet, csak egy komoly és átfogó ellenőrzés mutatja meg, hol történt a csúszást előidéző esemény, hogyan kezelik jelenleg a projektet, hogy zajlik a közbeszerzés” - mutatott rá Laššáková.

Képgalériánk:
A megújuló Szlovák Nemzeti Galéria Fotó: TASR

A kulturális tárca vezetője tisztában van azzal is, hogy az emberek a folyamatok felgyorsulását várják, nemcsak a galéria, hanem Krasznahorka rekonstrukciója esetében is. „Igyekszünk minél hamarább orvosolni a gondokat, amelyeket találtunk. Elmondhatom, hogy már kezünkben van az engedélyezési folyamatban fontos dokumentumok nagy része” - mondta a miniszter. „Aláírtuk a szerződést a Szlovák Műszaki Egyetemmel, valamint az építészeti karral, amelynek hallgatói új lendületet hozhatnak a tervdokumentáció kényszerű átdolgozása során” - tette hozzá. Az idén a minisztérium közbeszerzéssel keresné meg a vár alatti parkoló átépítőjét, valamint a vár alsó és középső részének felújítóját.

Képgalériánk:
Krasznahorka is lassan újul meg Fotó: TASR

0 HOZZÁSZÓLÁS