A szlovák kormányfő Strasbourgban beszélt az ET Parlamenti Közgyűlésén

hirek.sk | TASR 2018. június 27., 16:02

A jelenlegi viszontagságos időkben más országokhoz hasonlóan a Szlovák Köztársaságnak is szüksége van az Európa Tanácsra, véli Peter Pellegrini. A szlovák kormányfő szerdán szólalt fel az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésén Strasbourgban.

Peter Pellegrini Fotó: TASR

Pellegrini beszédében emlékeztetett: Szlovákia három nap múlva ünnepli annak 25. évfordulóját, hogy az Európa Tanács tagjává vált. A kormányfő felsorolta azokat a sikereket, amelyeket az ország ez idő alatt elért. Említést tett az Európai Unió Tanácsában betöltött szlovák elnökségről 2016 második felében, illetve a 2007-2008-as időszakról, amikor Szlovákia az Európa Tanácsban elnökölt. Megemlítette, hogy Miroslav Lajčák külügyminiszter jelenleg az ENSZ Közgyűlésének elnöke. Felhívta a figyelmet, hogy Szlovákia néhány nap múlva átveszi a V4 elnöki pozícióját, jövőre pedig az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetben (EBESZ) is elnökölni fog.

Pellegrini a korrupcióról is említést tett, mint az európai demokráciát fenyegető egyik legnagyobb veszélyről. Elmondása szerint a korrupció már az Európa Tanácsra is árnyékot vetett, és Szlovákiát is elérte.

A szlovák kormányfő kérdésekre válaszolt az Európa Tanács Közgyűlésén, miután megtartotta beszédét.

A migránsokkal kapcsolatban elmondta, az a tény, hogy Szlovákia csak kevés menekültet fogadott be nem tükrözi a szolidaritás mértékét. Hogy ilyen kevesen érkeztek, azzal magyarázható, hogy Szlovákiát nem tekintik célországnak. Az ország más módon nyújt segítséget: műszakilag, pénzügyileg és emberek kiküldésével. Megemlítette azt is, hogy Ausztriában regisztrált menekülteket is befogatunk.

A miniszterelnököt a Kuciak-gyilkossággal és a szlovákiai sajtószabadsággal kapcsolatban is kérdezték. Válaszában Peter Pellegrini elmondta, hogy az ország történetének egyik legnagyobb nyomozócsoportja foglalkozik az esettel és más országok rendőrei is bekapcsolódtak az ügy felderítésébe.

0 HOZZÁSZÓLÁS