A szlovák kormány folytatja a korrupció elleni harcot

hirek.sk | TASR 2018. december 09., 14:14

A szlovák kormány reagált Kanada, Hollandia, Nagy-Britannia és az USA nagykövetsége által jegyzett közös nyilatkozatra, amelyet a Korrupcióellenes Harc Nemzetközi Napja alkalmából fogalmaztak meg. Peter Pellegrini kormányfő kifejtette, hogy Szlovákia kormánya továbbra is készen áll aktívan fellépni a korrupció ellen.

Illusztráció Fotó: Sme domov
A nagykövetségek nyilatkozatában rámutattak arra, hogy Szlovákiában az utóbbi időben több fontos korrupcióellenes intézkedést fogadtak el, amelyek növelik a közvélemény bizalmát a közigazgatás és az igazságszolgáltatás iránt. Pellegrini megjegyezte, hogy a nyilatkozatban pozitívan értékelik a súlyos bűncselekmények feltárására tett rendőri erőfeszítéseket, beleértve a Kuciak-gyilkosság kivizsgálásában megtett jelentős előrelépést. Üdvözölték a magas rangú állami hivatalnokok korrupciós ügyeiben a közelmúltban hozott ítéleteket és azt is, hogy számos rendőrségi vizsgálat a végső fázisába jutott.

A nagykövetségek közös nyilatkozatában megfogalmazódott az a remény, hogy az illetékes állami szervek hamarosan azonosítják azokat, akik a korrupciót irányították vagy hasznuk származott belőle. A korrupcióról bejelentést tevők védelmének tervezett erősítését jelentős lépésnek tekintik, ahogy azt az igyekezetet is, hogy egy független hivatalt hozzanak létre ennek a védelemnek a biztosítására. A közvéleménykutatások azonban azt mutatják, hogy a polgárok bizalma az állami intézmények iránt továbbra is alacsony, ezért a bejelentők száma sem nő majd számottevően, mert nem bíznak abban, hogy az állami szervek megfelelő módon reagálnak és megvédik őket.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS