A szlovák hírszerzésnek tudomása van adócsalásokról is

hirek.sk | TASR 2018. május 22., 10:36

A Szlovák Információs Szolgálat (SIS) tavaly olyan Szlovákia területén tevékenykedő csoportokról is tudomást szerzett, amelyek különböző adók, ÁFA- és jövedéki adócsalásban vettek részt. Többek közt erről is szól az SIS múlt pénteken közzétett jelentése.

Fotó: TASR

A legtöbb esetben a gyanú az adóalap csökkentése miatti fiktív számlák és jogosulatlan adó-visszaigénylés ügyében merült fel.

Az adócsalással gyanúsítható vállalkozásokban legtöbbször strómanok, úgynevezett "fehér lovak" szerepelnek, akiket a cég vezetése irányít. Ezek a kinevezett cégviteli képviselők és cégtulajdonosok sokszor külföldi állampolgárok, míg a vállalkozások legtöbbször nyom nélkül tűnnek el, vagy egyesülnek egy másik jogutóddal. Később rendszerint ezek a cégek anyagiak hiánya miatti rendezhetetlen csődeljárás után törlésre kerülnek a kereskedelmi nyilvántartásból - írja az SIS-jelentés.

Az adócsalási ügyben gyanúba keveredett vállalatok hálózatának kialakításában olyan személy is részt vállalt, aki egyébként számviteli és gazdasági tanácsadási szolgáltatást is nyújtott, miközben ügyfeleinek fiktív üzletek lebonyolítása révén adó-visszaigénylésre formált jogot. A hírszerzés tudomása szerint több ismert, élelmiszeriparban működő vállalatot is megrövidítettek ilyen módon.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS