A szíriai árvák befogadása összhangban van a szlovák állásponttal

hirek.sk | TASR 2018. október 02., 10:41

A szíriai árvák befogadása Szlovákia önkéntes vállalása lenne. Az ilyen megoldások mellett az ország régóta elkötelezett. Ezt Igor Skoček, a külügyminisztérium sajtóosztályának vezetője közölte kedden a szlovák sajtirodával.

Igor Skoček Fotó: TASR

Információi szerint tíz árváról lenne szó. Hozzátette: az elemzés és a konzultáció csak most kezdődött, a kormány ezek alapján fog állást foglalni az ügyben.

Szlovákia a migrációs válság terén régóta elkötelezett a hatékony megoldások mellett. Azt valljuk, hogy minden tagállam a lehetőségeihez mérten járuljon hozzá a válság megoldásához. Szlovákia már 2015 júniusában, a migrációs válság kirobbanásakor felajánlotta az önkéntes hozzájárulást az áthelyezéshez és az áttelepítéshez száz személy esetében, ezt részben teljesítettük is. A Szlovák Köztársaság önkéntes alapon fogadná be a tíz szíriai árvát is”

– közölte Skoček.

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő hétvégén az RTVS közéleti műsorában kilátásba helyezte, hogy Szlovákia szíriai árvákat fogadhat be, akik jelenleg ideiglenesen Görögországban tartózkodnak. Hozzátette: a gyerekeket nem a menekültek számára fenntartott intézményekben, hanem gyermekotthonokban helyeznék el. A lehetőségeket még vizsgálják, és a kormányfő megvitatja az ügyet Miroslav Lajčák (Smer-SD-jelölt) külügyminiszterrel is.
0 HOZZÁSZÓLÁS