A Speciális Ügyészség elrendelte a Ján Kuciak mobiljából származó adatok kiadását

hirek.sk | TASR 2018. május 16., 14:24

A Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze elrendelte, hogy készítsenek másolatot a meggyilkolt újságíró, Ján Kuciak mobiltelefonjából származó adatok egy részéről. Azokról az adatokról van szó, amelyek megkerülhetetlenek a büntetőeljárás szempontjából.

Pavla Holcová oknyomozó újságíró Fotó: aktuálně.cz

Jana Tökölyová, az ÚŠP szóvivője a TASR hírügynökségnek szerdán elmondta: a határozatot továbbították az érintett személynek, aki beleegyezett az eljárásba, majd a kért adatok másolására irányuló műveletek elvégzése során kijelentette, hogy önként átadja a mobiltelefont a hatóságoknak.

A Sme napilap kedden (május 15-én) arról tájékoztatott, hogy a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) órákon keresztül hallgatta ki Pavla Holcová cseh oknyomozó újságírót. A rendőrség a napilap információi szerint elvette az újságíró mobilját a SIM kártyával együtt.

„Azt gondoltam jóhiszeműen, hogy tanúként, és nem gyanúsítottként hallgatnak ki. Egy tanúnak szerintem nem foglalják le a telefonját” – írta Holcová a közösségi oldalon szerdán.

Az ügyészség állásfoglalása szerint azonban az újságíró beleegyezett a mobilja lefoglalásába. Erről tanúskodik a jegyzőkönyv is, melyet minden jelenlévő aláírt.
Az ÚŠP szóvivője hangsúlyozta, hogy ezzel az eljárással az volt a céljuk, hogy olyan objektív bizonyítékokat szerezzenek, amelyek segíthetik a szóban forgó bűnügyben folyó nyomozást, nem pedig az újságíró jogainak megsértése.

„A nyomozócsoport továbbra is mindent elkövet, hogy elérjék a bűntetőeljárás fő célját, vagyis felderítsék és felelősségre vonják az előre megfontolt gyilkosság elkövetőit” – tette hozzá az ÚŠP szóvivője.
0 HOZZÁSZÓLÁS