HIRDETÉS

A Smer-SD vezetése Kaliòák lemondását követeli?

hirek.sk 2017. november 10., 11:29
POZSONY. Sajtóértesülések szerint az Irány-Szociáldemokrácia vezetésében egyre nő a nyomás Robert Kaliòák menesztésére. A SITA hírügynökség úgy tudja, a párt öt alelnöke Robert Kaliòák belügyminiszteri és pártalelnöki posztjáról való lemondását követeli.

A párt szűk vezetésének tagjai közül többen úgy vélik, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) támogatottságának csökkenése Kaliòák számlájára írható. A Ladislav Bašternákkal való összefonódását a párt saját választóinak sem tudja megmagyarázni.

Richternek a Tiszta nap-ügyet vetik a szemére

A SITA információi szerint a párt öt alelnöke nemcsak a belügyminisztert, hanem Ján Richter munkaügyi minisztert is leváltaná. Neki a Tiszta nap javítóintézet ügyét vetik a szemére, hogy egy éve visszautasította az akkreditációs bizottságnak az intézet akkreditációja megvonására tett javaslatát.

Juraj Blanár alelnök pályafutása szintén véget érhet a Smer-SD vezetésében, ugyanis 12 év után nem tudta megvédeni Zsolna megyefőnöki székét Erika Jurínová ellenzéki jelölttel szemben, súlyos vereséget szenvedett. A lemondatását főként Kaliòák szorgalmazza.

Fico több tisztségviselővel is elégedetlen

A hírügynökség értesülései szerint a Smer-SD több megyei tisztségviselőjének is véget érhet a pályafutása. Egyikük Stanilsav Kubánek, a párt Eperjes megyei vezetője. A megyei önkormányzat sokéves elnöke, Peter Chidík ugyanis elvesztette a megyei választásokat.

A párt szűkebb vezetésének több tagja szerint a párt besztercebányai megyei elnöke, Jana Laššáková és a nagyszombati pártfőnök, Renáta Zmajkovièová távozásáról is szó esett. A Smer-SD mindkét megyében egy helyben topog, a támogatottsága pedig csökken. A leváltások állítólag járási szinten is folytatódnának.

Robert Fico kormányfő egyelőre nem tárgyalt alelnökeivel, a pártvezetés megszólított tagjai megerősítették, hogy a pártban történő változások elsősorban tőle függnek. Nem ment el a párt vezetésének keddi ülésére sem. A SITA értesülései szerint a párt több vezető tisztségviselőjével szemben is elégedetlen. A kormányfő ma sajtótájékoztatót tart, amelyen a megyei választásokkal kapcsolatos véleményét is elmondja.

Forrás: Webnoviny.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS