2018. június 9., 16:11

A Smer-SD újabb ötlete

A legnagyobb kormánypárt elsősorban a települések lakosságát figyelembe vevő szorzókkal növelné a polgármesterek alapbérét. Egyúttal a jelenlegi 70 százalékról 60 százalékra csökkentenék az önkormányzat által javasolható bérkiegészítést.

polgarmester.jpg
Fotó: pixabay.com

A parlament júniusi ülésére beterjeszteni kívánt törvénymódosító javaslatban a végkielégítést a tisztségben eltöltött idő hosszával hoznák összhangba és így minden esetben egyedileg bírálnák el ennek az összegnek az értékét.

2011-ben a gazdasági válság miatt csökkentették a polgármesteri alapfizetéseket meghatározó szorzókat. Azóta viszont javult a gazdaság helyzete és a makroökonómiai mutatók és kilátások lehetővé teszik a korábbi kiszámítási módszerhez való visszatérést. Jelenleg a települések lélekszámától függően ezek a szorzók (koefficiensek) 1,65 és 3,98 között mozognak.

A Smer-SD szerint jelenleg ugyanannyi végkielégítés jár a több választási ciklusban tevékenykedett polgármesternek, mint annak, aki legfeljebb fél évet töltött a tisztségben, azaz az átlagbérének a háromszorosa, ami igazságtalan, ezért ezen is módosítani kell.

A törvénymódosítás 2018. november 1-jétől lépne hatályba, tehát az ősszel megválasztott polgármesterekre már ez vonatkozna.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.