A Smer-SD továbbra is Kiskát támadja

hirek.sk | TASR 2018. május 15., 18:05

Andrej Kiska államfő a Smer-SD képviselői szerint többszörösen túllépte az elnökválasztási kampányra szabott keretet.

Fotó: TASR

A kormánypárti képviselők a Pénzügyi Igazgatóság (FS) által rendelkezésükre bocsátott dokumentumokból származó információkra hivatkoznak. A kérdést kedden vitatta meg titkos tárgyaláson az összeférhetetlenségi bizottság, tekintve, hogy adótitkokról van szó.

Az ellenzéki képviselők kétségbe vonták a Smer-SD állításait, szerintük a dokumentumokból nem következik a limit többszörös túllépése.

Az eljárás folytatódik, a bizottság további információkat kért a Pénzügyi Igazgatóságtól. Amennyiben bebizonyosodna, hogy az elnök alkotmánytörvényt sértett, pénzbüntetésre számíthat.

Az eljárás Kiska elnökválasztási kampányának finanszírozásával foglalkozik. Az elnöknek nyilatkoznia kellett a bizottságnak, hogy fennáll-e követelés közte és a Kiska Travel Agency (KTAG) cég között, és ha igen, miért nem tüntette fel azt a vagyonbevallásában. Ha ez a követelés létezett a hivatali ideje alatt, és nem vallotta be, megsértette az összeférhetetlenségről szóló alkotmánytörvényt.

Kiska elutasította a vádakat, a képviselőknek küldött nyilatkozatában azt írta, hogy a vagyonbevallása teljes, és összhangban áll a szóban forgó alkotmánytörvény rendelkezéseivel.

A cég által korábban küldött nyilatkozatban az áll, hogy a KTAG-nek nincsenek követelései Kiskával mint köztisztviselővel szemben.

Róbert Puci (Smer-SD), a bizottság alelnöke szerint ezeket az állításokat cáfolják a Pénzügyi Igazgatóságtól kapott dokumentumok, melyek egyszersmind alátámasztják, hogy Kiska a vagyonbevallásában nem tüntetett fel minden tételt, és ezzel alkotmánytörvényt sértett. Juraj Blanár, a Smer-SD alelnöke hozzátette: a dokumentumokból világosan látszik, hogy Kiska elnöki kampánya során többször is túllépte a meghatározott keretet.

Az ellenzék rámutatott: a bizottságnak nem az a feladata, hogy a kampányra szánt pénzügyi kerettel foglalkozzon, hanem hogy megvizsgálja, betartották-e az összeférhetetlenségről szóló alkotmánytörvényt. A bizottság ellenzéki tagjai nem értenek egyet a Smer-SD-vel abban, hogy Kiska megsértette volna ezt a törvényt.

Vladimír Sloboda (SaS) bizottsági elnök szerint ha valóban sor került a limit túllépésére, azzal a pénzügyminisztériumnak kellene foglalkoznia. Az FS dokumentumaiból azonban szerinte nem következik, hogy Kiska kampányának költségei többszörösen túllepték volna a megszabott keretet. A KTAG állítólagos követelésével kapcsolatban megjegyezte, hogy ilyenről nem tud.

Ondrej Dostál, az SaS képviselője javasolta, hogy állítsák le a Kiskával szembeni eljárást, mivel az FS dokumentumaiból csak az következik, hogy a KTAG cég hibát vétett a kiadások számlázásakor, de az nem, hogy Kiska törvényt sértett volna, ezért nem indokolt, hogy a bizottság tovább foglalkozzon az üggyel. A javaslatot a többség nem támogatta.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS