A Smer-SD nyerné a választásokat az SaS előtt

hirek.sk | TASR 2019. január 25., 16:43

Ha januárban tartanák a parlamenti választásokat, akkor ezeket ismét a Smer-SD nyerné 22,5 százalékkal, így 40 széket foglalhatna el a parlamentben. A második helyen az SaS végezne 22 mandátummal, melyet a választók 12,3 százaléka támogatna. 

Fotó: TASR

A harmadik helyre a Sme rodina kerülne 10,4 százalékkal és 19 mandátummal. Ez a Focus ügynökség közvélemény-kutatásából derül ki, amelyet január 16-a és 23-a között végeztek 1013 válaszadó bevonásával. Az eredmények alapján nyolc párt jutna be a parlamentbe.

A negyedik helyen az OĽaNO-NOVA végzett 10 százalékos támogatottsággal, ami 18 mandátumot jelentene a pártnak. A pártot az ĽSNS követi 8,4 százalékkal és 15 székkel, az SNS nyolc százalékkal és 14 székkel, valamint a KDH hét százalékkal és 12 mandátummal. Az utolsó párt, amelyik bekerülne a parlamentbe, a Most-Híd lenne, rájuk a válaszadók 5,8 százaléka szavazna, és ezzel tíz mandátumot szereznének.

A bejutási küszöb alatt végzett a Progresszív Szlovákia (4,9%), a Spolu – polgári demokrácia (3,5%) és az MKP (3,4%). Egy százalék fölött lenne a Zöld Párt (1,6%) és Szlovákia Kommunista Pártja (1,5%). A többi párt és mozgalom nem érné el az egy százalékot sem.

Az ügynökség a felmérés során egy listát adott a válaszadóknak, amelyen a politikai pártok és a rövidítéseik szerepeltek, valamint az „egyéb” választási lehetőség. A válaszadóknak el kellett dönteniük, hogy melyik pártra szavaznának. A felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek 12 százaléka nem menne szavazni, 14,8 százalékuk nem tudott választani, a maradék 73,2 százalék pedig kiválasztotta a preferált pártot.

0 HOZZÁSZÓLÁS