A Smer-SD az egyezségnek megfelelően szavazott, Pellegrini sajnálja a kialakult helyzetet

hirek.sk | TASR 2019. június 26., 16:10

Peter Pellegrini kormányfő sajnálja, hogy kedden megint nem sikerült megválasztani a kellő számú alkotmánybíró-jelöltet a parlamentben. Ezt szerdán jelentette ki Nagymihályban, a kihelyezett kormányülés előtt. Hozzátette: nem gondolja, hogy konfliktus lenne a koalíción belül. Úgy véli, a választásból nagyobb gondot csinálnak, mint amekkora valójában.

Fotó: TASR

A kormányfő reméli, hogy szeptemberben megoldódik a helyzet.

Megjegyezte: Nagymihályban azt kérdezgették tőle az emberek az utcán, hogy meddig fog ez még tartani.

„Nem az én feladatom kommentálni a helyzetet, de sajnálom, ami történt. Azt gondoltam tegnap, hogy lezárul az ügy, sajnos nem így lett” – tette hozzá. Úgy véli, még a nyári szünet előtt le kellett volna zárni ezt a fejezetet, mert fontosabb ügyek is vannak, mint az Alkotmánybíróság feltöltése. Pellegrini szerint az egyes jelöltek nem voltak képesek meggyőzni kellő számú képviselőt.

A miniszterelnök és a Smer-SD alelnöke egyelőre nem beszélt a párttársaival erről a témáról. „A frakcióban és a Koalíciós Tanács ülésén arról tájékoztattak, hogy öt névben egyeztek meg, vagyis öt jelöltet fognak választani, tehát elégedetten távoztam. Sajnos a választás megint olyan eredménnyel zárult, amilyennel” – fűzte hozzá.

„Ha a képviselő urak és hölgyek állandóan eltévesztik a lapok kitöltését – ezt én is sokszor tapasztaltam a parlament elnökeként -, akkor azt gondolom, hogy… Természetesen az lenne a legjobb, ha titkos lenne a szavazás, mert ez hozzátartozik a demokráciához” – fejtegette Pellegrini, hozzátéve: ha a parlament végül a nyilvános szavazás mellett dönt, azt sem fogja ellenezni.

Ugyanakkor Ján Mažgút, a Smer-SD szóvivője szerint az alkotmánybíró-jelöltek keddi választásán a párt képviselői a frakción belüli egyezségnek megfelelően szavaztak.

Hozzátette: öt jelölt támogatásában egyeztek meg.

„A Smer-SD frakciójának képviselői ennek megfelelően jártak el. Nehéz megmondani, hol történt a hiba” – mondta Mažgút, hozzátéve: szeptemberig, a következő választásig megoldást kell találni erre a problémára.

Állítása szerint a Smer-SD továbbra is a titkos szavazást fogja támogatni.

A párt azzal érvel, hogy az alkotmánybírók esetében felmerülhetne az elfogultság gyanúja, ha tudnák, mely képviselők szavaztak rájuk. Mažgút a titkos szavazást a demokrácia vívmányának nevezte.

Arra a kérdésre, vajon a Smer-SD ismét bojkottálni fogja-e a szavazást, ha az nyilvános lesz, nem válaszolt.

Megismételte a párt álláspontját, miszerint Andrej Kiska volt államfő hibázott, amikor nem nevezte ki a megválasztott jelöltek felét.

Azt, hogy öt jelölt támogatásában egyeztek meg, a Koalíciós Tanács keddi ülése után Andrej Danko, az SNS és a parlament elnöke, Bastrnák Tibor, a Most-Híd frakcióelnöke és Martin Glváč (Smer-SD), a parlament alelnöke is megerősítették. Az SNS és a Most-Híd a keddi jelöltválasztás sikertelensége esetén szeptemberre kilátásba helyezte a nyilvános szavazást.

Az SZK Nemzeti Tanácsa a keddi, ismételt titkos jelöltválasztáson megint csak egy alkotmánybíró-jelöltet választott meg, Edita Pfundtnert, az Igazságügyi Minisztérium államtitkárát. Mivel ezúttal sem sikerült megválasztani a kellő számú jelöltet, újabb jelöltválasztásra kerül sor, várhatóan szeptemberben.

Februárban kilenc bíró helye üresedett meg az Alkotmánybíróságon. A parlamentnek 18 jelöltet kellett volna megválasztania, közülük nevezte volna ki az államfő a kilenc új alkotmánybírót. A képviselőknek eddig még nem sikerült megválasztaniuk a kellő számú jelöltet, vagyis tizennyolcat, csak tizennégyet. Az előző köztársasági elnök, Andrej Kiska néhány bírót már kinevezett, a taláros testületben így jelenleg hét bíró foglal helyet, a kívánt összlétszám 13.

Zuzana Čaputová elnök asszony kedden elismételte: csak akkor fog újabb alkotmánybírókat kinevezni, ha teljes lesz a jelöltek létszáma.

0 HOZZÁSZÓLÁS