A Smer győzelme esetén Pellegrini újra kormányfő szeretne lenni

hirek.sk | TASR 2019. október 13., 16:27

Peter Pellegrini újra kormányfő szeretne lenni, amennyiben pártja, a Smer-SD megnyeri a választásokat – mondta el a Markíza televízió Testre mért kérdések (Na telo) című politikai vitaműsorában.

Archív felvétel Fotó: TASR
Jelöltlista, koalíció

Elmondta továbbá, hogy Robert Fico a párt listájának második helyét kapja, hogy Marian Kotlebával nem akarnak közösködni, még a csendes koalíció lehetőségét is kizárja. Andrej Kiska, volt köztársasági elnökkel és pártjával viszont el tudja képzelni a közös kormányzást.

Ha a Smer megnyeri a választásokat, és megbízást kap a kormányalakításra, a következő ciklusra is jelentkeznék a kormányfői posztra

– mondta, majd hozzátette, hogy ebben már megegyeztek Robert Ficóval.

Szavai szerint pártjuk listájának második helyén áll majd a párt elnöke, Robert Fico.

Biztosíthatom Önöket, hogy a jelöltek listáját úgy állítjuk össze, hogy az garantálja a legjobb koalíciós megegyezés lehetőségét

– válaszolt arra a kérdésre, hogy szerepelnek-e a listán olyan vitatott személyek, mint Robert Kaliňák, volt belügyminiszter, vagy Tibor Gašpar, volt országos rendőrfőnök. Hozzátette azt is, hogy Monika Jankovská, az igazságügyi minisztérium volt államtitkára szerinte nem lesz a listán, mivel valószínűleg más gondjai lesznek a választások idején.

A volt államtitkárral összefüggésben, az igazságszolgáltatás megtisztítása kapcsán hangsúlyozta, amennyiben az Igazságügyi Tanács törvénymódosítást kérne az ügyben, hajlandó rövidített eljárásban foglalkozni vele még ebben a választási ciklusban.

A jövendő koalíciós partnerekről szólva megjegyezte, hogy az ĽSNS-szel közös munkára biztosan nemet mondana,

ezt az együttműködést nem tartja elképzelhetőnek, de Andrej Kiska exelnökkel lehetségesnek tartja a koalíciós partnerséget.

Vadala, Fico, Kaliňák

Antonino Vadala olaszországi elítélésével kapcsolatban Pellegrini megjegyezte, hogy biztonsági átvilágítást kért minden személyre, aki Vadala körül megfordult. „Nem tudom, hogy Trošková és Vadala korábbi baráti kapcsolata hatással volt-e az ország vagy a kormányhivatal biztonságára”, hozzátéve, hogy ez az ügyet nagyon keményen felhasználták Robert Fico ellen.

Erre Veronika Remišová, a közelmúltban alakult Za ľudí párt tagja megjegyezte, hogy jó döntésnek bizonyult, hogy követelték Fico és Kaliňák távozását.

Pellegrini szerint ez nem az ellenzék nyomására, hanem a helyzet stabilizálása érdekében történt.

0 HOZZÁSZÓLÁS