HIRDETÉS

A Smer és a Most-Híd államtitkárai is felelősek az uniós támogatási botrányért

hirek.sk 2017. augusztus 12., 17:19
POZSONY. A Szabadság és Szolidaritás úgy véli, hogy az oktatási tárca államtitkárai is felelősek az uniós támogatások szétosztásával kapcsolatos botrányért. A smeres O¾ga Nachtmannová és a hidas Peter Krajòák feladata az ún. keresztbe ellenőrzés végzése – hangsúlyozta a liberális párt.

Az államtitkárok felelőssége

“Ezért a koalíciós pártok elnökeit, személy szerint Robert Ficótól és Bugár Bélától azt kérdezzük, hogy ez az ún. keresztbe ellenőrzés becsődölt-e az oktatási tárcánál, vagy az uniós támogatásokkal kapcsolatos mesterkedések az államtitkárok csendes támogatásával történtek” – kérdezte Branislav Gröhling, az SaS képviselője, hozzátéve: aktuálissá vált mindkét államtitkár cseréje. 

Gröhling az Európai Bizottság leveléhez is visszatért. Úgy véli, hogy a botrányért a minisztérium jelenlegi vezetése felelős.

“Ebben a levélben ugyanis a bizottság világosan kéri: az oktatási tárca vizsgálja ki, hogy a 2016. május 25-én jóváhagyott módszert és a kiválasztás kritériumait átlátható és nem diszkriminatív módon alkalmazták-e, illetve a döntéshozók a projektek elbírálásához szükséges elegendő tapasztalattal és ismeretekkel rendelkeztek-e, valamint a kiválasztott projektek teljesítették-e a megszabott kritériumokat, főleg a kérelmezők a kutatás és az innováció, illetve azok anyagi stabilitása szempontjából“ – fejtette ki Gröhling.

Távozniuk kellene a posztjukról

Az SaS arra is kitér, hogy Peter Plavèant 2016. március 23-án nevezték ki oktatási miniszterré. Azután 2016. május elsején Rastislav Belianskýt nevezte ki a kutatóügynökség vezérigazgatójává. Majd 17 nappal később, 2016. május 18-án a kutatóügynökség törölte a volt oktatási tárcavezető, Juraj Draxler idején közzétett felhívást. Később, 2016. május 25-én a megfigyelő bizottság jóváhagyta az uniós projektek értékelésének új kritériumait, május 31-én pedig a kutatóügynökség már az új értékelési kritériumok alapján írta ki a felhívásait.

“A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) részéről gyáva és képmutató, hogy a minisztérium volt vezetését hibáztatja a történtekért. A botrányért teljes mértékben annak jelenlegi vezetése, személyesen Plavèan oktatási miniszter a felelős, aki egyúttal a kutatóügynökség tanácsának is az elnöke, továbbá a Plavèan által tisztségbe jelölt Rastislav Beliansky vezérigazgató is. Legalább nekik és az államtitkároknak távozniuk kellene a tisztségükből” – fogalmaz a Szabadság és Szolidaritás.

Forrás: Webnoviny.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS