A Samu-ügyről és a dunaszerdahelyi színházról az MKP évértékelőjén

hirek.sk 2018. december 18., 15:50

Az önkormányzati választásokról, a megyei képviselők eredményeiről és a jövő év választásainak esélyeiről tartott évértékelőt az MKP vezetése a párt pozsonyi székházában, december 18-án.   

Fotó: Bodó Károly

Menyhárt József, az MKP országos elnöke szerint a 2018-as év a szlovák belpolitikában turbulens időszakot hozott. Kiemelte:

a felvidéki magyarság megmaradásának feltételei továbbra sem biztosítottak.

Komoly veszteségek

Kitért a tavalyi megyei választások eredményeire, amelyet követően 33 megyei képviselő kezdte meg munkáját a párt színeiben. Berényi József és Csenger Tibor személyében az MKP két megyei alelnököt is adott - emlékeztetett.

Menyhárt József évértékelőjében azt is megjegyezte, a 2018-as évben komoly veszteségek is érték a felvidéki magyarságot: több olyan személyiség is eltávozott közülünk, akik meghatározó alakjai voltak a közösségünknek.

Több mint hatvanezer aláírás

A pártelnök az elmúlt év legnagyobb eredményei között említette

a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi kezdeményezés sikerét. A párt közreműködésével 63 ezer hitelesített aláírást sikerült összegyűjteni.

Az elmúlt időszakban 1521 felvidéki kis- és középvállalkozónak sikerült támogatást nyújtani a Baross-terv keretében.

Menyhárt a jövő év fontos feladatának nevezte meg a leszakadó magyarlakta régiók felzárkóztatását, mmunkahelyteremtést.

Nemzetpolitikai jelentőségű eredménynek tartja, hogy a Kárpát-medencei óvodaprogram második szakaszában a magyar kormány támogatásával több mint száz magyar óvodát sikerült felújítani.

Két EP-képviselővel számolnak

Menyhárt szerint az önkormányzati választásokon elért eredmény biztató a jövő évi választásokra nézve. November 10-én ugyanis sikerült növelni a párt színeiben megválasztott polgármesterek és képviselők számát - jegyezte meg.

Az MKP határozott célja, hogy két képviselőt juttasson be az Európai Parlamentbe

- szögezte le.

Mint ismert, a párt szeptemberi jubileumi kongresszusán Menyhárt József személyében önálló államfőjelöltet állított. A ma7.sk kérdésére a pártelnök elárulta, biztatóan halad a 15 ezer aláírás összegyűjtése, amely az államfőjelölt indításához szükséges.

Samu István párttagsága megszűnt

Kérdésünkre válaszolva kifejtette, az MKP országos elnöksége tegnapi ülésén tudomásul vette Samu István kizárását a gútai önkormányzati frakcióból. Menyhárt megerősítette: az alapszabály értelmében Samu István párttagsága megszűnt. Fellebbezésért a párt etikai bizottságához fordulhat.

Az ügy az MKP gútai szervezetének belügye, az országos elnökség ebben a kérdésben nincs döntéshozó pozícióban. Ezért az elnökség a felek meghallgatása után csak tudomásul vehette a gútai frakció döntését annak minden következményével"

- fogalmazott Menyhárt.

FRISSÍTÉS: Samu István időközen egy Facebook-bejegyzésben reagált párttagságának megszűnésére. Ebben azt írja, valószínűleg élni fog a fellebbezés lehetőségével, s egyúttal leszögezi, a közéletből a történtek ellenére sem kíván kivonulni.

Őry: napirenden kell tartani a kisebbségi témákat 

Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke szerint a februári kettős gyilkosság rányomta a bélyegét a szlovákiai közéletre.

Az elmúlt évben botránypolitizálás zajlott, nem a jövő esélyeiről szólt a politika

- vélekedett.

Fotó: Bodó Károly

A felvidéki magyarokat ért sérelmek közül konkrétan megemlítette, hogy szünetel a szlovák köztelevízió magyar adása, a márciusi tömeges beadványra máig nem érkezett válasz.

Őry hangsúlyozta, a jövő fontos feladata erősíteni a sajtóban, a közbeszédben a kisebbségi témákat.

Továbbra is van szándék a dunaszerdahelyi színház megalapítására

Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke szerint a megyei választások földrengésszerű változásokat hoztak: a Smernek 1 képviselője maradt, az MKP a legnagyobb frakcióval rendelkezik. A frakció létszáma a jövőben akár bővülhet is, a Most-Híd színeiben megválasztott Ervin Chomčát is megszólították, hogy csatlakozzon az MKP képviselőcsoportjához.

Kiemelte:

a megye részéről továbbra is fennáll a szándék, hogy Dunaszerdahelyen egy regionális és nemzetiségi színházat hozzanak létre.

Berényi véleménye szerint a megyei testületben kezdeti bizalmatlanság után gyümölcsöző együttműködés alakult ki az OĽaNO-s megyei vezetéssel. Ennek eredményeként Berényi József helyet kapott a kormány nemzetiségi tanácsában és a régiók bizottságában.

A két párt megyei együttműködése lakmuszpapírja lehet az MKP és az OĽaNO további esetleges közeledésének

– vélekedett Berényi.

Arányosan osztják szét a támogatásokat Nyitra megyében

Csenger Tibor, Nyitra megyei alelnöke az elmúlt évet értékelve hangsúlyozta, a Smer elveszítette többségét a megyei testületben, ezzel az MKP súlya és mozgástere is megnövekedett.

A korábbi gyakorlattól eltérően, ennek köszönhetően a támogatásokat az idei évtől arányosan osztják szét a megye egyes járásai között.

Csenger Tibor komoly eredménynek tartja, hogy az Ipoly-hidak ügyében végre elmozdulás történt. A szlovák és a magyar fél a napokban arról döntött, hogy a 6,5 millió eurós beruházás keretében 2022 januárjáig megépítik a térség gazdasági fejlődése szempontjából elengedhetetlen Ipoly-hidakat.

Képgalériánk:
Fotó: Bodó Károly

0 HOZZÁSZÓLÁS