A rendőrség egy újságíró fenyegetésének gyanúja miatt indított eljárást

hirek.sk | TASR 2018. július 10., 17:02

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) június végén büntetőeljárást indított a Sme napilap újságírója, Adam Valček fenyegetési ügyével összefüggésben. Valčekot a gyanú szerint Marián Kočner vállalkozó fenyegette meg, aki ellen már folyik egy eljárás.

Kočner fenyegetett Fotó: TASR

A rendőrség lépésére a medialne.sk portál hívta fel a figyelmet. Az eljárás indítását a TASR hírügynökségnek Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője is megerősítette kedden. Bővebb tájékoztatást a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva nem adott.

A rendőrség június 1-jén tájékoztatott arról, hogy felvette a kapcsolatot a gyanú szerint Kočner által fenyegetett újságíróval, és vizsgálja az ügyet.

A Sme napilap korábban arról számolt be, hogy Kočner megfenyegette az egyik munkatársát, Adam Valčekot, aki Zuzana Petkovával, a Trend hetilap újságírónőjével közösen dolgozott egy Technopol-ügyről szóló cikken, mellyel összefüggésben a legfrissebb információk szerint Kočner félmillió eurót keresett. A vállalkozó állítólag ezzel az üggyel összefüggésben fenyegette meg a meggyilkolt újságírót, Ján Kuciakot is.

Az adócsalással gyanúsított vállalkozó ahelyett, hogy nyilatkozott volna a cikkel kapcsolatban, az újságíró magánéletét érintő, valamint intim jellegű kérdéseket intézett Valčekhoz.

A Sme napilap szerint az információk, amelyekre rákérdezett, egészségügyi és családi jellegűek voltak, olyanok, amelyekhez nem lehet hozzáférni nyilvános forrásokból.

Beata Balogová főszerkesztő szerint Kočner ezzel azt akarta jelezni, hogy az újságíróról egészségügyi es családi jellegű információkat gyűjt azzal a céllal, hogy közzétegye azokat, ami végső soron megfélemlítésnek tekinthető. „Ez a sajtószabadság elleni támadás” – jelentette ki Balogová.

Kuciak, a meggyilkolt újságíró tavaly arra figyelmeztetett, hogy a Technopol cég 20 millió eurós vagyona gyanús körülmények között jutott Kočnerhez közeli emberek kezébe. A Sme és a Trend pedig arról tájékoztattak, hogy röviddel a Technopol ellenséges felvásárlását követően félmillió eurót utaltak át Kočner magánszámlájára. Az ügyet már régóta vizsgálja a rendőrség, több gyanúsított is van.

Kočner a Pravda napilapnak azt állította, hogy a Technopolt összekötni a személyével „skizoid képzelgés”.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS