HIRDETÉS

A rendőrség cáfolja Ïuriš Nicholsonová kijelentéseit

hirek.sk 2018. március 05., 11:31
POZSONY. A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség és Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány is reagált Lucia Ïuriš Nicholsonová, az SaS képviselőjének kijelentéseire, miszerint Róbert Krajmer, a NAKA korrupcióellenes egységének vezetője ott volt Ján Kuciak újságíró és partnere meggyilkolásának helyszínén, holott az nem tartozott a hatáskörébe, Gašpar pedig akadályozta a rendőrség alelnökeinek tájékoztatását az üggyel kapcsolatban.

A rendőrség Nemzeti Bűnüldözési Ügynökségének (NAKA) létrehozásának az volt a célja, hogy az általa vizsgált bűncselekmények kapcsán javuljon az egyes speciális alakulatok közti információcsere. Ján Kuciak tényfeltáró újságíró és partnere meggyilkolásának ügyében is a NAKA PPZ valamennyi alakulata közösen dolgozik – hangsúlyozta az országos rendőrkapitányság megelőzési és sajtóosztálya.

„A NAKA Nemzeti Korrupcióellenes Egységének (NPKJ) igazgatója hozzávetőleg 10 órával a bejelentés után azzal a céllal szállt ki a helyszínre, hogy megállapítsa, a terepszemle során nem jutottak-e olyan információkhoz, amelyek összefügghetnek a korrupcióellenes egység tevékenységével, illetve az általa vizsgált esetekkel. Az NPKJ igazgatója azonban egyáltalán nem tartózkodott a tett közvetlen elkövetésének helyszínén, azaz a házban. Elutasítjuk azokat a félrevezető állításokat, hogy szolgálati okok helyett más okból lett volna a helyszínen” – szögezte le a rendőrség.

A Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) 5 perc múlva 12 című vasárnapi vitaműsorában Lucia Ïuriš Nicholsonová, az ellenzéki Szabadság és Szolidaritás (SaS) képviselője hangot adott gyanújának, hogy Róbert Krajmer, a NAKA korrupcióellenes egységének vezetője jelen volt Ján Kuciak és partnere meggyilkolásának helyszínén annak ellenére, hogy az eset nem is tartozik a hatáskörébe. „A nyomok eltüntetése végett volt ott?“ – tette fel a kérdést Robert Kaliòák belügyminiszterek címezve.

Kaliòák cáfolta ezt. „Megsérti azokat az embereket, akik öntől eltérő módon valamit tettek is az országért" – felelte a belügyminiszter, rámutatva, hogy éppen Krajmer foglalkozott az olasz vállalkozók kelet-szlovákiai csalásainak kivizsgálásával, s javasolta a vádemelést ellenük.

A Szabadság és Szolidaritás képviselője a már említett vasárnapi vitaműsorban arról is beszélt, hogy Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány akadályozta a gyilkosság helyszínén a tájékoztatást. „Ezt a rendőrség egyik alelnöke is megerősítette” – jelentette ki Ïuriš Nicholsonová.

Tibor Gašpar nyilatkozatában „hallatlan hazugságnak” nevezte az ellenzéki képviselő kijelentéseit, amelyektől egyúttal elhatárolódott.

„Semmiféle arra vonatkozó utasítást, hogy a kettős gyilkosság ügyében ne tájékoztassák a rendőrség alelnökeit, nem adott ki. A képviselőasszony állításai teljes mértékben hamisak, amelyek célja, hogy ismét becsapja a nyilvánosságot” – áll a nyilatkozatban, amely szerint az utóbbi napokban a rendőrségi esetet illető tevékenységéről szóló hazugságok sora látott napvilágot, s azok célja bizalmatlanságot kelteni a rendőrségi munka iránt, valamint bemocskolni az országos rendőrfőkapitány személyét, illetve bevonni őt a politikai harcokba.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS