A rendőrfőnök-választás új szabályai augusztusban kerülnek a kormány elé

hirek.sk | TASR 2018. július 12., 19:50

Denisa Saková (Smer-SD) belügyminiszter az augusztus 22-i kormányülésen terjeszti elő az országos rendőrfőkapitány megválasztásának az új szabályairól szóló törvényjavaslatot, amely – mint elmondta – januártól léphetne érvénybe. Ezt a törvényjavaslatot még elődje, Tomáš Drucker (Smeru-SD-jelölt) akarta kidolgozni.

Fotó: TASR

„A javaslat spektruma nagyon tág. A koalíción belül intenzív tárgyalásokat akarunk erről folytatni, és egyúttal a szakszervezeteket is be akarjuk vonni a vitába, ahogy másokat is, hogy a végül a lehető legszélesebb politikai körben legyen meg az egyetértés, úgy, hogy az a civil társadalom számára is megfeleljen” – magyarázta Saková.

A miniszter asszony elmondta, hogy a nyár folyamán azt is megtudjuk, ki lesz a Belügyminisztérium Felügyelőségének az új ideiglenes vezetője. A felügyelőséget jelenleg Róbert Zaplatílek, az osztály vezérigazgató-helyettese vezeti. A felügyelőség korábbi vezetője Milan Lučanský volt, aki június elején Tibor Gašpart váltotta az országos rendőr-főkapitányi pozíción.

Tomáš Drucker volt belügyminiszter korábban olyan törvényt akart kidolgozni, amely biztosította volna, hogy a rendőrség élére olyan ember kerüljön, aki nem áll senkinek a befolyása alatt. Az országos rendőrfőkapitánynak és a felügyelőség vezetőjének a megválasztása kétfordulós lenne. A nyilvánosságon kívül a jelölteket a Választási Bizottság, illetve a Védelmi és Biztonsági Bizottság is meghallgatná, ezek pedig javaslatokat fogalmaznának meg arra vonatkozólag, hogy ki a legalkalmasabb jelölt.

A versenyvizsga minden olyan rendőrségi tag számára kötelező lenne, aki a pozíciójával országos szintű hatáskörre tenne szert.  

0 HOZZÁSZÓLÁS