A regisztrált munkanélküliségi ráta júniusban elérte a 4,97 százalékot

hirek.sk | TASR 2019. július 19., 18:38

A regisztrált munkanélküliségi ráta idén júniusban elérte a 4,97%-ot. A májusi adattal (4,88%) összehasonlítva a munkanélküliség aránya 0,09 százalékponttal nőtt, az egy évvel korábbi adattal összehasonlítva pedig 0,46 százalékponttal csökkent. Mindez a Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVaR) legfrissebb adataiból derül ki. A statisztikát befolyásolta a főiskolák végzőseinek a jelentkezése a munkaügyi hivatalokban.

Illusztráció Fotó: Archívum
A rendelkezésre álló álláskeresők száma a hatodik hónap végéig elérte a 136 626 főt.

„Az egy hónappal korábbi adatokkal összehasonlítva 2502 fővel nőtt, az egy évvel korábbi adatokkal összehasonlítva pedig 13 101 fővel, vagyis 8,75%-kal csökkent az álláskeresők száma” – számolt be róla kedden Marián Valentovič, az ÚPSVaR vezérigazgatója.

Az összes álláskeresővel számoló regisztrált munkanélküliségi ráta júniusban elérte a 6,04%-ot.

„Az egy hónappal korábbi adatokkal összehasonlítva ez 0,04 százalékpontos növekedést, az egy évvel korábbi adatokkal összehasonlítva pedig 0,54 százalékpontos csökkenést jelent”

– pontosított Valentovič.

Az év hatodik hónapjában összesen 166 012 álláskeresőt tartottak nyilván. A hónap folyamán a számuk 1055 fővel nőtt, az előző évi adatokkal összehasonlítva pedig 15 435 fővel, vagyis 8,51%-kal csökkent. Az egy hónappal korábbi adatokhoz képest a regisztrált munkanélküliségi ráta júniusban egyedül Eperjes megyében csökkent, a többi megyében nőtt. A hónap végén a munkaügyi hivatalok 93 420 betölthető állást kínáltak. Az egy hónappal korábbi adatokkal összehasonlítva a munkalehetőségek száma 1314-gyel nőtt. A legtöbb betölthető állás Pozsony megyében , a legkevesebb Besztercebánya megyében állt rendelkezésre.

Ján Richter (Smer-SD) munkaügyi miniszter szerint semmi meglepő nincs a júniusi statisztikákban, hiszen ezek a munkaügyi hivatalban jelentkező főiskolások számát tükrözik.

„Meg vagyok róla győződve, hogy a főiskolások, csak úgy, mint az előző években, viszonylag gyorsan el tudnak helyezkedni”

– így Richter. A végzősök között szerinte sokan még csak a bakkalaureátusi képzést végezték el, és folytatni fogják a tanulmányaikat.

2015-ben az összes regisztrált munkanélküli végzős 3,7 százaléka nem talált állást egy év leforgása alatt. 2016-ban ez az arány 2,55, 2017-ben 1,95, tavaly pedig 1,7 százalékon volt.

„A tendencia iránya egyértelmű. A főiskolák végzősei közül egyre többen tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon” – tette hozzá Richter, aki pozitívumnak tartja, hogy az összes meghirdetett állás közül 46 117 darab alkalmas a főiskolák végzősei számára. „A kínálat megvan. Viszonylag rövid idő alatt biztosítani tudjuk az érvényesülésüket a munkaerőpiacon” – tette hozzá Richter.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS