A PS, az Együtt és a KDH megegyeztek a választások előtti együttműködésről

hirek.sk | TASR 2019. július 10., 11:46

Három parlamenten kívüli párt, a Progresszív Szlovákia (Progresívne Slovensko - PS), az Együtt (Spolu-OD) és a KDH tagjai megegyeztek a választások előtti együttműködésről. Erről a szerdai közös sajtótájékoztatójukon számoltak be, ahol alá is írták a megállapodást.

Fotó: TASR

Miroslav Beblavý, az Együtt elnöke elmondta: a megállapodás konkrét kötelezettségvállalásokat tartalmaz. A pártok képviselői megegyeztek, hogy a választási kampány során nem fogják támadni egymást, illetve ha valamelyik fél ilyesmit érzékelne, azonnal tisztázzák a dolgot egymás között. Az egyezség része egy ún. békéltetési mechanizmus is.

Az együttműködő pártok a jövőbeni kormányprogram prioritásait tekintve a közös pontokra akarnak összpontosítani, és el akarják kerülni, hogy az érzékenyebb témák éket verjenek közéjük.

Beblavý ezzel kapcsolatban megjegyezte: bizonyos kérdésekben más-más nézetet képviselnek, hiszen liberálisok, konzervatívok és centristák is vannak közöttük.

Alojz Hlina, a KDH elnöke kilátásba helyezte, hogy az egyes pártok képviselői később törekedni fognak a választások utáni együttműködésről való megegyezésre is. Úgy véli, ma teljesítették azt a minimumot, ami ahhoz szükséges, hogy létrejöhessen a jelenlegi kormánykoalíció alternatívája. „Ha előre tudunk lépni a programmal kapcsolatos egyeztetés terén, a szerződő felek nyilvánosan elkötelezik magukat, hogy elsődlegesen egymással fognak tárgyalni a választások utáni együttműködésről is” – olvasható a dokumentumban. A szóban forgó pártok képviselői rövidesen újra találkoznak.

Michal Truban, a PS vezetője szerint is sokat kell majd dolgozni azért, hogy eljussanak a kompromisszumokig.

Hozzátette: minden ellenzéki párttal szívesen tárgyalnak, a Most-Híddal viszont nem számolnak.

Beblavý is aláhúzta, hogy a megállapodáshoz bármelyik ellenzéki párt csatlakozhat, amely egyetért az egyezség tartalmával. Hozzátette: tartalmilag Andrej Kiska alakulófélben lévő pártja áll a legközelebb hozzájuk. „Ha megegyezünk vele, elképzelhető, hogy ő is csatlakozik ehhez a megállapodáshoz” – helyezte kilátásba Beblavý.

Truban hangsúlyozta: mindhárom párt számára fontosak az értékek, és céljuk az, hogy a kulturális-etnikai kérdésekben ne a szélsőségesek, hanem a demokratikus pártok vezetőinek a hangja legyen a legerősebb. Ennek érdekében törekedni fognak a pártok közötti tisztességes párbeszédre és az álláspontok közelítésére.

Hlina ezzel kapcsolatban rámutatott: a pártvezetők elsősorban a programról akarnak tárgyalni,

a kulturális-etnikai kérdéseket nem akarják kulcsfontosságú tényezővé tenni.

Olyan témáról van szó, amellyel a KDH elnöke szerint is foglalkozni kell, de nem szeretné, ha az ellenzéki pártokat legyengítenék a felesleges viták.

0 HOZZÁSZÓLÁS