A pozsonyi főpolgármesteri választás eredményének a megsemmisítését kérik az Alkotmánybíróságtól

hirek.sk | TASR 2018. december 02., 16:04

A Szlovák Köztársaság Alkotmánybíróságának kassai irodájába 2018. november 16-án egy bejelentés érkezett, amelyben valaki arra kéri a legfelső taláros testületet, hogy semmisítse meg a november 10-i pozsonyi főpolgármesteri választás eredményét. A beadványban a kezdeményező neve le van takarva.

Matúš Vallo, Pozsony megválasztott főpolgármestere Fotó: YouTube

A választáson alulmaradt jelöltek (Václav Mika, Ivo Nesrovnal és Ján Mrva) egyöntetűen úgy nyilatkoztak a szlovák sajtóirodának, hogy nem ők a beadvány szerzői. A dokumentumban egyebek között ez áll:

Véleményem szerint a megválasztott főpolgármester megsértette a demokratikus helyhatósági választások szabályait. A beadvány elfogadása esetén szívesen előterjesztek egy alaposabb elemzést és kezdeményezésem megalapozottságát”.

A megválasztott főpolgármester, Matúš Vallo a sajtóiroda kérdésére válaszolva kijelentette, hogy kampányát a törvénnyel összhangban és legjobb tudása és lelkiismerete szerint végezte.

A panaszokat és a bejelentéseket a választási bizottság, esetleg más erre kijelölt intézmény bírálja el, ezt nem az én tisztem eldönteni” – mondta.

Az Alkotmánybíróság összesen 89 panaszt tart nyilván a választásokat érintő alkotmánysértéssel vagy törvénysértéssel kapcsolatban. 84 esetben a beadványt természetes személyek, 5 esetben politikai pártok terjesztették be. Mint az Alkotmánybíróság irodavezetője, Tomáš Senaj közölte, a testületnek a törvény értelmében a kézbesítéstől számított 90 napon belül kell döntenie a beadványokról.

A beadványok közül hét esetben a polgármesterek választásának szabályosságát kifogásolják. Pozsony mellett, Nyitranovák, Galgóc, Szepesolaszi, Nemsó, Poltár és Ágcsernyő az érintett települések.
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS