A polgárok közel fele elégedetlen a parlamenti választások eredményeivel

hirek.sk 2016. március 23., 16:38
POZSONY. A 2016-os parlamenti választások eredményeivel elégedetlen a szlovák állampolgárok 43 %-a. Ez a Focus ügynökség közvélemény-kutatásából derült ki, amely 2016. március 11-16. között készült. A felmérés során 1023 személyt kérdeztek meg. A felmérés szerint az alakuló kormánnyal nem elégedettek a Most-Híd és a Sie választói sem.

A megkérdezettek 43 %-a tehát elégedtlen, 27 %-uk inkább elégedetlen, mint elégedett, a megkérdezettek 16 %-a viszont nagyon elégedetlen. Ezzel szemben a parlamenti választások eredményeit pozitívan értékeli a megkérdezettek 21 %-a, 5 %-uk nagyon elégedett, a s megkérdezettek 16 %-a pedig inkább elégedett, mint elégedetlen. A felmérésben részt vevők 36 %-a sem nem elégedett, sem nem elégedetlen.

A közvélemény-kutatás során a következő kérdést is feltették a megkérdezetteknek: Sokat vitatkoznak most arról, mely politikai pártok alakítanak kormányt. Milyen mértékben elfogadható/elfogadhatatlan Ön számára, ha a kormányt a következő pártok alakítanák?

A megkérdezettek 39 %-a számára elfogadható volt a Smer-SD, a SNS, a Most-Híd és a Háló koalíciója. 10 %-uk számára teljesen elfogadható volt ez az összetétel, 29 %-uk számára inkább volt elfogadható, mint elfogadhatatlan. Ezen pártok koalícióját a megkérdezettek 47 %-a tartja elfogadhatatlannak, 24 %-uk számára inkább elfogadhatatlan, mint elfogadható, 23 %-uk számára teljesen elfogadhatatlan. A megkérdezettek 14 %-a nem tudott véleményt mondani erről a koalícióról.

A részletes, pártok szerinti bontást mutató adatok azt mutatják, a jobboldali választóknak nem jön be a napokban megalakult kormánykoalíció. A Smer és az SNS választói elégedettek - előbbiek 85, utóbbiak 60 százaléka elégedett, a Most-Híd választóinak csak 39 százaléka fogadja el, 47 százaléka elutasítja azt. A legelutasítóbbak azonban az MKP és az O¼ANO-NOVA választói, 84-84 százalékban nem értenek azzal egyet, ahogy az SaS választóinak 77 százaléka sem fogadja el, de a számok szerint Kotleba tábora sem elégedett, ott 71 százalékos az elutasítás. A Focus felmérése szerint nagyjából hasonló a jobboldali koalíciónak is az elfogadottsága, mint a most alakulóé, azt azonban a Most-Híd és a Sie szimpatizánsai is jobban fogadták volna, csak úgy, mint a többi jobboldali párt választói is.

A megkérdezettek 38 %-a számára elfogadható lett volna az SaS, az O¼aNO-NOVA, az SNS, a Most-Híd és a Háló koalíciója a Család vagyunk párt támogatásával. 9 %-uk számára teljes mértékben elfogadható lett volna ez a koalíció, 29 %-uk számára inkább elfogadható, mint elfogadhatatlan. A megkérdezettek 48 %-a szerint ez a koalíció elfogadhatatlan, 23 %-uk számára inkább elfogadhatatlan, mint elfogadható, 25 %-uk számára teljes mértékben elfogadhatatlan. A megkérdezettek 13 %-a nem tudott véleményt nyilvánítani erről a koalícióról.

Március közepén a Sie nem jutott volna be a parlamentbe

Ha március közepén lettek volna a parlamenti választások, a szavazatok 27,5 %-ával a Smer-SD nyerte volna azokat. A második helyen 12,5 %-kal a Szabadság és Szolidaritás (SaS) végzett volna, a harmadik helyre 11,1 %-kal a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) került volna. Ez a Focus ügynökség közvélemény-kutatásából derült ki, amely 2016. március 11-16 .között 1023 személy megkérdezésével zajlott.

Az O¼aNO-NOVA a szavazatok 10 %-át, Kotleba pártja, a Mi Szlovákiánk Néppárt a szavazatok 8,8 %-át szerezte volna meg. A Család vagyunk párt március közepén 7,8 %-ot, a Most-Híd mindössze 5,9 %-ot kapott volna.

A parlamentbe nem került volna be a Magyar Közösség Pártja (4,3 %-kal), a Kereszténydemokrata Mozgalom (4,1 %-kal) és a Háló (3,6 %-kal) sem.  

Forrás: TASR, sme.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS