A PET palackok betétdíjasok lesznek?

hirek.sk | TASR 2019. január 16., 12:54

A PET palackok és az üdítők pléhdobozai előreláthatóan már a jövő évtől betétdíjasok lesznek. Ez derül ki abból a törvényjavaslatból, amelyet a környezetvédelmi tárca véleményezésre terjesztett be.

Illusztráció Fotó: archívum

A betétdíj összegét a minisztérium egy hirdetményben teszi majd közzé. A javaslat szerint a PET palackok betéti minimális díja 0,12 euró, a pléhdobozoké pedig 0,10 euró lenne.

A javaslat értelmében az üdítők forgalmazására használt valamennyi egyszer használatos palackot és dobozt, amelyek térfogata legalább 0,1 és 3 liter között van betétdíjassá tennének. A törvény betartását a környezetvédelmi minisztérium mellett a Szlovák Kereskedelmi Felügyelőség és a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőség is ellenőrizné. A törvény megszegőit büntetnék. Például azt a gyártót, aki elmulasztja betétdíjassá tenni az egyszer használatos termékét 2000-től 80 000 euróig büntethetnék. A törvényjavaslatban a betétdíjas csomagolóanyagok visszaváltásának mértékéről is szó van. Eszerint 2022-ig legalább 60 százalékban kellene visszaváltani a műanyagflakonokat és a pléhdobozokat, 2024-ben pedig már 90 százalék lenne ez az arány. A pléhdobozok esetében 2025-ben 25 százalékos visszaváltással számolnak.

Szlovákiában évente kb. egymilliárd PET palack kerül forgalomba. A szeparált hulladékgyűjtés során mintegy 60 százalékuk újrahasznosításra kerül.
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS