HIRDETÉS

A pedagógusok nélkül egyezkednek a bérekről

hirek.sk 2017. november 07., 20:14
POZSONY. A pedagógusok már évek óta béremelést és az oktatásügy számára a jelenleginél több pénzt kérnek. A rendőrök, a tűzoltók, a pedellusok és az iskolai konyhákban dolgozó szakácsok, vagyis a köz- és államigazgatási alkalmazottak 2018-ban közel 5 százalékkal magasabb bért kaphatnak – ezt a 2018-as évi magasabb szintű kollektív szerződés biztosítja számukra. Kivételt képeznek a pedagógusok, akiknek a bére szeptemberben emelkedett, így a kollektív szerződés rájuk nem vonatkozik. Az oktatásügyi szakszervezeteknek nem tetszik ez a megkülönböztetés, s az oktatási tárca támogatására számítanak.

A közigazgatási dolgozók fizetése 4,8 százalékkal emelkedhetne – derül ki a magasabb szintű kollektív szerződés javaslatából, amit a kormánynak október végén terjesztett be a Szakszervezeti Szövetségek Konföderációja (KOZ). A valorizáció azonban nem vonatkozik a főiskolai és regionális oktatásügyben dolgozó pedagógusokra – írja a Pravda napilap internetes portálja.

„Ez a 4,8 százalékra vonatkozó követelmény a közigazgatás többi alkalmazottjára vonatkozik, így a nem pedagógiai alkalmazottakra és az oktatásügy további dolgozóira is“ – magyarázta Martina Nemethová, a KOZ szóvivője. Szerinte ezt az indokolja, hogy a pedagógusbéreket szeptemberben 6 százalékkal emelték. Mint kifejtette, ha a pedagógusokat is belefoglalnák a szerződésbe, az veszélyeztethetné annak jóváhagyása. „Felmerül a kérdés, hogy elfogadnák-e egy ilyen kollektív szerződés javaslatát. Amennyiben nem, mi lenne a közigazgatás további 350 000 alkalmazottjával?“ – tette fel a kérdést Nemethová.

A szerződéstervezetet már kézbesítették a kormányhivatalnak, a szakszervezetek jelenleg visszajelzésre várnak. A tárgyalások elő körére már e héten sor kerülhet.

A szakszervezetek emelést akarnak

A Szlovákiai Oktatásügyi és Tudományos Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (OZPŠaV) nem ért egyet a javaslattal, s követeli, hogy a tárgyalási folyamatba a pedagógiai és szakmai alkalmazottak béremelését is illesszék be, legalább olyan mértékben, ahogy azt a kormány programnyilatkozata garantálja – közölte Juraj Stodolovský, az OZPŠaV hivatalvezetője.

Rámutatott, hogy a pedagógusok bérének szeptemberi emelése a szakszervezetek, Peter Plavèan volt oktatási miniszter, illetve a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) közötti, tavaly év végén kezdődött tárgyalások eredménye volt. Stodolovský megjegyezte, a szakszervezetek erre úgy tekintettek, mint a kormánykoalíció igyekezetére annak érdekében, hogy a programnyilatkozat keretein túl, az OECD és az Európai Bizottság ajánlásaival összhangban javítsa az oktatásügyi alkalmazottak tartós alulfizetettségét.

Lubyová támogatja a pedagógusbérek valorizálását

Nemethová azt állítja, a Szakszervezeti Szövetségek Konföderációja foglalkozik majd a pedagógusok követelésével.

Martina Lubyová oktatási miniszter is jelezte, támogatja a pedagógusbérek valorizálására tett erőfeszítéseket. „A minisztérium jövedelmezőnek találná, ha a pedagógiai és szakmai alkalmazottak is bekerülnének a kollektív tárgyalásokba” – közölte a szaktárca sajtóosztálya.

Forrás: Pravda.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS