2018. augusztus 31., 16:35

A pedagógushiány főleg Pozsonyban okoz problémát az oktatásügyi miniszter szerint

Kétszáz új pedagógusra lenne szükség az iskolákban. A pedagógushiány problémája főleg Pozsonyra jellemző – közölte a TASR-rel Martina Lubyová iskolaügyi miniszter.

Lubyová - oktatási miniszter
Fotó: TASR

„Az információink szerint leginkább az idegennyelv- és informatikatanárokból van hiány. Ez azzal függ össze, hogy a megyében az emberek az oktatáson kívül is el tudnak helyezkedni” – jegyezte meg Lubyová. Szerinte azonban a hiány nem ölt kritikus méreteket. A pedagógiai karokról nagyon sok olyan végzős kerül ki, aki nem is gondolkozik azon, hogy az oktatási rendszeren belül helyezkedjen el. „Ezért megpróbáljuk vonzóbbá tenni a tanári pályát. Azon dolgozunk, hogy a fizetésemelések mellett a fiatal tanárok kezdő fizetése is emelkedjen. Folyamatban vannak a tárgyalások az érdekegyeztető tanáccsal, és úgy néz ki, hogy ez már a jövő évben megvalósulhatna” – magyarázta a miniszter asszony.

Lubyová elmondta, hogy egy fiatal tanár, aki egy alap- vagy középiskolában kezd el tanítani, jelenleg a hatodik fizetési osztályba tartozik, ami 759 euró kezdő fizetést jelent. „A törvény szerint ezt hat százalékkal kell megemelni, ami 804 eurót tesz ki. Ha a pedagógus két év után elvégzi az adaptációs képzést, akkor a fizetése 845 euróra emelkedik, és a 2020. január 1-ji emelés után már 930 euróról beszélhetünk. Ezt elég vonzó fizetésnek tekintjük” – mondta Lubyová. A második fizetési fokozatban, például a szakpedagógusok és a pszichológusok esetében, még magasabb fizetésekről van szó. A hatodik fizetési osztály kezdő fizetése 810 euró körül mozog, de a pedagógus fizetése rögtön hat százalékkal emelkedik - 860 euróra. „Az adaptációs képzés két éven belüli elvégzése után a fizetés már 946 euró, és ez még tíz százalékkal fog emelkedni, azaz el fogja érni az 1041 eurót” – mondta Lubyová.

Idén 3000 munkaajánlatot hirdettek meg az iskolák. Az Edujobs.sk portálon egy év alatt körülbelül 16 százalékkal emelkedett ezeknek a száma. „Az iskolaigazgatók azonban gondban vannak. Ahogy nő az új emberek iránti kereslet, úgy csökken a pedagógiai pozíciók iránti érdeklődés” – tájékoztatott Nikola Richterová, a Profesia társaság munkatársa. A legnagyobb hiány az alapiskolák felső tagozatán tanító pedagógusokból van. De az alsó tagozaton is kevés a tanár, illetve angol szakosokból sincs elég a középiskolákban. Az első öt leginkább keresett pozíció közé tartoznak az óvodai tanítónők és a nevelőnők is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.