A parlament elfogadta a Magyarországgal kapcsolatos határozatot

hirek.sk | TASR 2019. február 01., 12:59

A parlament elfogadta az SNS képviselői által előterjesztett, Magyarországgal és Lengyelországgal kapcsolatos határozati javaslatot, amelynek értelmében kijelenti, hogy minden rendelkezésére álló lehetőséget megragad Magyarország, Lengyelország és az uniós intézmények közötti kölcsönös párbeszéd biztosítása érdekében.

Illusztrációs felvétel Fotó: TASR

A párbeszéd keretében minden nyitott kérdést meg kellene válaszolni, az ügyre pedig konstruktív szellemben kellene megoldást találni, elkerülve az érintett felek együttműködését befolyásoló negatív következményeket.

„A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa a szankcionálási mechanizmus megindításáról való szavazást az EU Tanácsában olyan szélsőséges megoldásnak tartja, amelyet csak akkor szabadna alkalmazni, ha minden más megoldási lehetőség csődöt mondott” – áll a határozatban.

Eszerint kívánatosak lennének olyan lépések és döntések, amelyek segítenek visszaszerezni a kölcsönös bizalmat, valamint lebontani a tagállamok és az EU intézményei közé húzott elválasztó falakat.

A határozat továbbá kiemeli a visegrádi partnerekkel fenntartott, kiemelkedően baráti viszonyt, illetve azt, hogy Szlovákia továbbra is az EU megbízható, transzparens, kiszámítható és konstruktív tagja kíván maradni, amely a konfliktusok párbeszéden alapuló megoldását részesíti előnyben.

A nemzeti tanács a határozattal felszólítja az összes érintett felet, hogy az EU egységének fenntartása és a feszültség csökkentése érdekében folytassák a konstruktív és hatékony párbeszédet a vitás kérdésekben.

0 HOZZÁSZÓLÁS