A pálinkafőzés nem ugyanaz, mint a lekvárkészítés

hirek.sk | MTI 2018. június 25., 17:02

Az alkoholt előállítókat és forgalmazókat képviselő kilenc szakmai szervezet mélységesen csalódott amiatt, hogy a Most-Híd vegyespárt törvényjavaslata, mely szerint magánszemélyek is főzhetnek szeszt, bekerült a második olvasatba.

Az első lépések Fotó: Pálinkamester

A szervezetek továbbra is kitartanak amellett, hogy véget kell vetni a törvényalkotási folyamatnak és felszólítják az illetékeseket, hogy lépjenek az ügyben.

A parlamenti képviselők ezzel a döntésükkel kockára teszik az emberek egészségét, amire még az Európai Bizottság sem szánta el magát eddig.

A Közegészségügyi Hivatal június 12-i közleményében hangot adott annak a véleményének, hogy szakmai szempontból az égetett szesz előállítása bárki által egészségi kockázattal jár.

A szakszerűtlen munkavégzés egyrészt robbanást okozhat, másrészt jelentősen növeli a halálosan mérgező metilalkohol-frakció keletkezésének arányát. A pálinkafőzés nem ugyanaz, mint a lekvárok vagy a dzsemek befőzése.

Az állásfoglalást egyebek mellett a Szlovákiai Élelmiszeripari Kamara, a Szlovákiai Mezőgazdasági és Élelmiszeri Kamara, a Szlovákiai Agrárkamara, a Szeszégetők és a Pálinkafőzők Szlovákiai Szövetsége és más szakmai szervezetek írták alá.

A javaslat beterjesztő, a Most-Híd képviselői azonban nem tartanak a felvázolt negatív következményektől. Bastrnák Tibor képviselő szerint ma is vannak pálinkafőzdék, amelyek „feketén” égetnek. A párt azt szeretné, hogy akinek van saját gyümölcse, amiből pálinkát főzhet, azt törvényes keretek között megtehesse 25 literig bezárólag.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS