2019. március 23., 13:36

A nemzetieknek nincs ellenére, ha előrehozott választásokat tartanának Szlovákiában

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) csalódott amiatt, hogy Peter Pellegrini kormányfő kevésbé tartja fontosnak az USA és Szlovákia közötti védelmi együttműködésről szóló megállapodással kapcsolatos tárgyalásokat, mint az előrehozott választások kérdését. A párt jelezte, hogy ha a miniszterelnök ezt tekinti az egyetlen lehetséges megoldásnak, támogatja majd a javaslatot.

pellegrini-danko.jpg
Fotó: TASR
Az SNS szerint a kormányfő érthetetlen módon alábecsüli az amerikai fegyveres erők szlovákiai jelenlétével kapcsolatos megbeszélések problémáját és folytatni akarja azokat. Főleg az a gond, hogy a szlovák külügyminisztérium eltitkol bizonyos tényeket a készülő szerződésből, miközben azzal vádolja a koalíciós partnerét, hogy nem teljesíti a kormány Programnyilatkozatát. Az SNS közleménye szerint az USA-val kötendő szerződésről egy szó sincs a kormány munkatervében.

Peter Pellegrini pénteken arról beszélt, hogy a kormánykoalíció egyre inkább mellőzi a korábban megfogalmazott prioritásokat. Megjegyezte: szilárd meggyőződése, hogy kormányának még van mit kínálnia és képes 2020 márciusáig vezetni az országot. A miniszterelnök számára azonban a legfontosabb a színvonalas és profi teljesítmény és az emberek szolgálata. Ha ez nem lesz lehetséges, akkor nem lesz szerencsés Szlovákia számára minden áron ragaszkodni a hatalomhoz és kivárni a 2020 márciusi időpontot.

Az SNS vezette védelmi tárca múlt héten bejelentette, hogy nem vesz részt a továbbiakban a védelmi együttműködés anyagi támogatásáról az USA-val folytatott tárgyalásokon. Ez a döntés meglepte a külügyminisztériumot, Andrej Kiska államfő is bírálta, de több ellenzéki és kormánypárti képviselő is nemtetszésének adott hangot. Andrej Danko az SNS és a parlament elnöke ezt követően kijelentette, hogy senki nem utasította el az amerikai segítséget a szlovák repülőterek felújítására, de semmilyen anyagi ajánlat nem érkezett.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.