Csaknem egész nap tartott Peter Tóth kihallgatása

hirek.sk | TASR 2019. március 26., 11:46

Hétfőn (3. 26.) csaknem egész nap vallatták a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) rendőrei Peter Tóth volt újságírót és a szlovák titkosszolgálat (SIS) kémelhárításának volt főnökét Nyitrán (Nitra). Tóth röviddel 8 óra után érkezett a kihallgatásra, hogy tanúként vallomást tegyen Ján Kuciak újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében.

Peter Tóth és állítólagos megbízója, Marián Kočner Fotó: TASR

Tóth csak kora este távozott a kihallgatásról, a várakozó újságírókat elkerülte. A kihallgatáson jelen voltak Alena Zs., A. Zoltán és Miroslav M. terheltek ügyvédei is. Az újságírók kérdéseire egyikük sem akart válaszolni.

Az újságírók Tóth általi megfigyelésének ügyét a Pozsonyi Kerületi Ügyészség felügyeli. Oliver Janíček szóvivő a szlovák sajtóiroda kérdésére elmondta: veszélyes zaklatás ügyében indult büntetőeljárás a büntető törvénykönyv 360-as paragrafusa alapján. Hozzátette: konkrét személyt eddig nem gyanúsítottak meg, folynak a tanúkihallgatások.

Az eredetileg titkos tanúval, Peter Tóthtal kapcsolatban, aki Marian Kočner megbízásából figyelt meg újságírókat, a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze korábban elmondta: az egyes személyek megfigyelése ügyében különálló büntetőeljárás folyik, de azt nem az ÚŠP felügyeli.

„Nem tudunk arról, hogy ez az ügy közvetlenül összefüggene Ján Kuciak meggyilkolásával” – mondta a felügyelő ügyész. Tóth vallomását ugyanakkor figyelembe vették, amikor Marian K. meggyanúsításáról határoztak.

Tóth a kettős gyilkosság kivizsgálása elején titkos tanúként tett vallomást, később úgy határozott, hogy a saját neve alatt fog tanúskodni. Elutasította, hogy ő maga megfigyelte volna Kuciakot. Elmondása szerint egy ismerőse követte lesifotósként az újságírót mintegy öt napon keresztül. Tóth tagadta, hogy ez összefüggésben lenne a gyilkossággal.

Ján Kuciak az Aktuality.sk hírportálnál dolgozott oknyomozó újságíróként. Őt és a jegyesét nagymácsédi (Veľká Mača) családi házukban lőtték le egy 9 mm kaliberű pisztollyal 2018. február 21-én. A gyilkosságért a megrendelő legalább 70 000 eurót fizetett. Eddig öt gyanúsított ellen indult eljárás. Mindnyájan előzetes letartóztatásban vannak.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS