2018. augusztus 17., 17:28

A nagyszarvai szlovák szülők csalódtak a kormányfőben

Peter Pellegrini kormányfő az oktatási minisztérium hatáskörébe utalta a nagyszarvai magyar alapiskola szlovák tagozata megnyitásának kérdését, amivel az érintett szlovák szülők elégedetlenek. Ők ugyanis a miniszterelnök korábbi kijelentései után arra számítottak, hogy Pellegrini saját kezébe veszi az ügyet és személyesen segít előmozdítani a szlovák tagozat megnyitását.

Nagyszarvai szovák iskola-önkormányzati ülés
Fotó: Czibula Csaba

Az érintett településeken, vagyis Nagyszarván, Bacsfán, Sárosfán, Keszölcésen, Macházán és Felbáron élő szlovák szülők által életre hívott kezdeményezés egyik aktivistája, Beáta Obradovičová szerint a szülők nem arra számítottak, hogy csak annak a levélnek a másolatát kapják meg, melyet a kormányfői hivatal elöljárója küldött az oktatási minisztériumnak. A levélben a Miniszterelnöki Hivatal arról tájékoztatja őket, hogy az ügy az oktatási tárca asztalára kerül.

Nem titkoljuk csalódottságunkat, hiszen arra számítottunk, hogy a miniszterelnök a korábbi kijelentései után személyesen jár majd el az ügyben, s ezzel megoldódik a problémánk, hogy a 2019/2020-as tanévben hová írassuk be gyermekeinket

– nyilatkozta Obradovičová.

Az oktatási tárca állásfoglalásában leszögezte, tudatában van a helyzet komolyságával, ám nincsen törvényi kompetenciája arra, hogy közvetlen módon megoldást találjon az ügyre. Hozzátették ugyanakkor, hogy tárgyalást folytatnak több iskola fenntartójával is annak érdekében, hogy a felső-csallóközi szlovák gyerekek anyanyelvükön tanulhassanak. A tárca azt is elárulta, hogy kapcsolatban vannak többek között Nagyszarva, Somorja, Úszor és Vörösmajor (Hviezdoslavov) polgármestereivel, hogy megnyugtató megoldást találjanak a kérdésre.

A szülők nem számítanak gyors megoldásra az oktatási minisztérium részéről.

Ahogy a minisztérium állásfoglalásában is elismerte, nincs meg a megfelelő hatásköre. Törvénymódosításra van szükség, de a mi helyzetünkben nem várhatunk a törvény megváltoztatásával járó hosszadalmas eljárásra. Azonnali megoldást kell találnunk erre a kilátástalan helyzetre. Ha a kormányfő valóban meg akarja oldani a problémát, megbízhatja a Nagyszombati Kerületi Tanügyi Hivatalt, amely rendelkezik a megfelelő hatáskörrel

– jelentette ki Slávka Brontvajová a BKZ Kezdeményezéstől.

Az alapiskolák fő fenntartója az adott község, amelynek a törvény értelmében biztosítania kell a kötelező iskolalátogatás feltételeit. Amennyiben a község ezt nem tudja biztosítani, az alapiskola működtetését a járási hivatal veheti át. A nagyszarvai önkormányzat azonban ezt a lehetőséget a májusi testületi ülésen elutasította. A szlovák osztályba 12 elsős járna. A problémával a novemberi helyhatósági választások után megalakuló új képviselő-testület fog tovább foglalkozni.

Az érintett szülők az ügyben írtak Peter Pellegrini kormányfőnek, Andrej Danko (SNS) házelnöknek és Viera Tomanová gyermekjogi ombudsmannak is. Ezen kívül megalapították a BKZ Kezdeményezés polgári társulást, amelyen keresztül további lépéseket szándékoznak tenni, illetve különféle akciókat akarnak rendezni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.