A Most-Híd nem támogatja a Smer-SD alkotmánybíró-választásról szóló javaslatát

hirek.sk | TASR 2018. szeptember 24., 15:56

A Most-Híd frakciója nem támogatja a Smer-SD javaslatát, mely szerint - alkotmányos többséggel – közvetlenül a parlament választhatná meg az alkotmánybírókat, mégpedig az államfő beleszólása nélkül. Ezt Bugár Béla, a Most-Híd párt elnöke mondta pozsonyi pártközpontban tartott sajtótájékoztatóján.

Ivetta Macejková, az Alkotmánybíróság elnöke és Peter Pellegrini kormányfő Fotó: TASR
Ilyen alapvető változtatásokat nem lehet néhány hónappal vagy héttel egy ilyen komoly választás előtt bevezetni. Úgy látjuk, hogy nálunk nincs esély arra, hogy ez átmenjen

– közölte Bugár.

Nem gondolja, hogy ez válságot idézne elő a koalícióban. „Ez nincs a kormány programnyilatkozatában, vagyis a koalíciós szerződés szerint járunk el, és ha valaki olyasmit javasol, ami ebben nincs benne, akkor azzal minden koalíciós partnernek egyet kell értenie” – közölte.

Az alkotmánybíró-jelöltek kiválasztásának az új szabályai, illetve az ezzel kapcsolatos alkotmánymódosítás a második olvasatban van, és a képviselők most módosító javaslatokat tehetnek. A Smer-SD azt javasolja, hogy a parlament ne csak az alkotmánybíró-jelölteket választhassa ki, ahogy eddig, hanem közvetlenül választhassa meg azokat. Eszerint az a jelölt, aki a parlamentben legalább 90 támogató szavazatot szerez, automatikusan alkotmánybíró lehetne.

Jelenleg a parlament csak a jelölteket választhatja ki, és az államfőé a végleges döntés. Andrej Kiska államfő veszélyesnek tartja a Smer-SD elképzeléseit, és a fékek és ellensúlyok rendszerére emlékeztetett.

Gál Gábor (Most-Híd) igazságügyi miniszter arra figyelmeztetett, hogy ha a parlament nem egyezik meg az új szabályokban, akkor a régi szabályok szerint fogják megválasztani az új alkotmánybírókat. A 13 alkotmánybíró közül kilencnek 2019 februárjában jár le a megbízatási ideje. A miniszter nincs megelégedve a jelenlegi állapottal, és bízik benne, hogy sikerül megegyezni az új szabályokban.

Az alkotmánymódosításhoz az ellenzék szavazataira is szüksége van a kormánynak. Az OĽaNO azt akarja, hogy az alkotmánybírókat a Velencei Bizottság ajánlása szerint válasszák. Veronika Remišová frakcióvezető bírálta a Smer-SD eljárását, miszerint az utolsó pillanatban fogalmazták meg a javaslatukat. Alojz Baránik (SaS) azt közölte, hogy a Smer-SD javaslatával Szlovákia egy olyan kereszteződésre lép, amelyen kiderül, hogy egy demokratikus jogállam vagy egy autoriter állam irányába haladunk-e tovább.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS