A Most-Híd nem támogatja a maximális nyugdíjkorhatárról szóló javaslatot

hirek.sk | TASR 2018. május 25., 12:49

A Most-Híd képviselői nem támogatják a Smer-SD maximális nyugdíjkorhatárról szóló alkotmánytörvény-javaslatát. A koalíciós párt ugyanakkor saját társadalombiztosítási törvényjavaslatot dolgoz ki, amellyel azt szeretné elérni, hogy öt évre előre, érthetően és átláthatóan hozzák nyilvánosságra a nyugdíjkorhatárt. A javaslatot a következő parlamenti ülésen terjesztik elő.

Fotó: TASR

„A frakción belül mindannyian egyetértünk abban, hogy nem fogjuk támogatni az alkotmánytörvényt - nem szeretnénk meghatározni a maximális nyugdíjkorhatárt. Megértjük a koalíciós partnereink érveit, de egy olyan dologgal foglalkozunk, amely csak 2035-ben lenne érvényes, ma pedig nem tudjuk, hogy milyen lesz akkor az ország helyzete és demográfiája. Vagyis ma nem tudunk ebbe felelősségteljesen beleegyezni” – magyarázta Sárközy Irén, a párt képviselője.

Ivan Švejna, a Most-Híd alelnöke elmondta, hogy a párt tájékoztatta döntéséről a koalíciós partnereit. Hozzátette: örül, hogy Robert Fico (Smer-SD) pártelnök támogatja a témával kapcsolatos szemináriumok és viták szervezését. „Ez így van rendjén, hogy a képviselők is tudják, hogy miről szavaznak a második olvasatban” – tette hozzá Švejna.

Sárközy szerint a koalíció és az ellenzék sem tud megegyezni abban, hogy hogyan határozzák meg a maximális nyugdíjkorhatárt. „Mivel az alkotmánymódosításhoz minősített többségre van szükség, természetes, hogy a koalíciós partnereink az ellenzéki pártokkal is tárgyalnak. Ma azonban nincs egyetértés a témában. Tárgyalni fogunk. Elutasítjuk a maximális nyugdíjkorhatárról szóló alkotmánytörvényt” – tette hozzá Sárközy.

Az OĽaNO jó ötletnek tartja a Smer-SD alkotmánytörvény-javaslatát, de ezt csak bizonyos feltételekkel tudja támogatni. Például, hogy a maximális nyugdíjkorhatár a nők esetében a felnevelt gyermekek számarányával csökkenne. A Smer-SD javaslatát a Sme rodina mozgalom is támogatni tudja. A korhatárplafont viszont elutasítja az SaS és több független képviselő is.

A Most-Híd képviselői a nyugdíjkorhatár nyilvánosságra hozásáról szóló javaslatukat a munkaügyi tárcával és a koalíciós partnerekkel is egyeztették, akik támogatnák ezt. Jelenleg csupán egy évre előre lehet tudni a nyugdíjba vonulás idejét. Például egy 60 éves ember nem tudja, hogy mikor mehet nyugdíjba. „Nem hunyhatunk szemet afölött, hogy ma az idősek nem tudják, meddig kell munkába járniuk, mielőtt nyugdíjba vonulhatnak. Ez szerintünk probléma, és az emberek szerint is az. Mivel az emberek nem tudják biztosan, hogy mikor mennek nyugdíjba, az életük fontos döntéseit sem tudják előre megtervezni” – magyarázta Sárközy. A javaslat szerint az emberek legalább öt évre előre tudhatnák, hogy mikor mehetnek nyugdíjba.

0 HOZZÁSZÓLÁS