A Most-Híd nem fog másként viszonyulni Robert Fico alkotmánybírói ambícióihoz

hirek.sk | TASR 2019. február 15., 14:34

A Most-Híd pártnak nincs oka megváltoztatni a véleményét Robert Fico, a Smer-SD elnökének alkotmánybírói ambícióival kapcsolatban. Ezt Bugár Béla, a Most-Híd elnöke jelentette ki pénteken. A TASR azt kérdezte Bugártól, hogy a pártja támogatná-e Ficót az újabb szavazáson, ha indulna.

Fotó: TASR

„A véleményünk az indulásáról egyértelmű volt már a szavazás első fordulója előtt is, és nem látunk rá okot, hogy ezen változtassunk” – jegyezte meg Bugár. A Most-Híd párt már az első kör előtt közölte, hogy nem támogatja Ficót, annak ellenére, hogy Sárközy Irén, a párt képviselője az alkotmányjogi bizottságban megszavazta a jelölését. A bizottság akkor arról döntött, hogy Fico megfelel-e a jelöltekkel szemben támasztott feltételeknek. Az ellenzék azt állította, hogy nem rendelkezik az induláshoz szükséges, 15 éves jogi praxissal. Fico később több dokumentumot is bemutatott a bizottságnak, amelyek igazolták a praxisát.

A parlament az ismételt szavazáson sem választott meg egyetlen alkotmánybíró-jelöltet sem, így Andrej Kiska államfőnek nincs kit kineveznie.

Szombaton, február 16-án a 13 alkotmánybíró közül kilencnek jár le a megbízatási ideje.

Az új szavazásra a március 26-án kezdődő parlamenti ülésen kerül sor.

Bugár a sikertelen szavazást követően kijelentette, hogy a Smer-SD felelős az Alkotmánybíróság megbénulásáért. Hozzátette: az SNS és a Most-Híd az előzetes megállapodásnak megfelelően szavaztak. Ez abból állt, hogy megválasztanak legalább hat jelöltet, hogy a bíróság ne váljon működésképtelenné. A Smer-SD azonban nem értett egyet a nyilvános szavazással, így a képviselői szabad kezet kaptak. Többen üresen vagy érvénytelenül adták le a szavazólapokat.

Bugár később kijelentette, hogy Ficóval a kapcsolata jelenleg mélyponton van, de ez már másnap megváltozhat. Andrej Danko, az SNS és a parlament elnöke szerint nincs feszültség a koalíción belül, ő inkább kommunikációs gondokat lát. Peter Pellegrini kormányfő pénteken leszögezte: nem ért egyet azzal, ahogy a Smer-SD frakciója viselkedett az alkotmánybíró-jelöltekről szóló szavazáson, és nem tud azonosulni a képviselők döntésével.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS