A miniszterek szerint Szlovákia megváltozott az újságíró-gyilkosság óta

hirek.sk | TASR 2019. február 21., 17:20

Egy évvel Ján Kuciak és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása után Szlovákia más, mint előtte volt – ebben egyetért Gál Gábor igazságügy-miniszter, Andrea Kalavská egészségügyi miniszter és Miroslav Lajčák külügyminiszter is.

Fotó: Horváth Szomolai Andrea

„Mindenki rájött, hogy a munkáját – dolgozzon akár a közszférában vagy alacsonyabb beosztásban – ellenőrzik, elbírálják, és ha valamit rosszul csinál, akkor azért felelősséget kell vállalnia" – fejtette ki a véleményét Gál, aki hisz abban, hogy megoldódik a gyilkosság, még akkor is, ha nem most, hanem később. „Az igazságszolgáltatás lassú, de mindenkit utolér" – mondta.

Kalavská is hisz abban, hogy sikerül felgöngyölíteni a gyilkosság szálait. A miniszter szerint a gyilkosság óta a társadalom érzékenyebben reagál a körülötte zajló eseményekre.

Lajčáknak is hasonló a véleménye. „A társadalom magához tért, és bizonyos jelenségeket most már kevésbé tűr meg. Ez nagy nyomást gyakorol ránk, köztisztviselőkre" – mondta, hozzátéve, hogy ez a társadalom javát szolgálja. „Ne felejtsük azonban el, hogy parlamentáris demokráciában élünk, amelynek megvan a maga mechanizmusa, és ezt mindenkinek el kell fogadnia" – tette hozzá.

Ján Kuciak az Aktuality.sk hírportálnál dolgozott oknyomozó újságíróként. Őt és a jegyesét 2018. február 21-én lőtték le nagymácsédi (Veľká Mača) családi házukban egy 9 mm kaliberű pisztollyal. A gyilkosságért a megrendelő legalább 70 000 eurót fizetett. Eddig négy gyanúsított – Alena Zs., aki a gyanú szerint kifizette a gyilkosság árát, Tomáš Sz., aki a gyanú szerint végrehajtotta a gyilkosságot, Miroslav M., aki előbbit a gyilkosság helyszínére szállíthatta és A. Zoltán közvetítő – ellen indult eljárás. Mindnyájan előzetes letartóztatásban vannak.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS