A maximális nyugdíjkorhatárról szóló szavazást szeptemberre halasztják

hirek.sk | TASR 2018. június 19., 12:35

A maximális nyugdíjkorhatár 64 évben való megszabásáról szóló törvényjavaslatról csak a szeptemberi parlamenti ülésen szavaznak a képviselők, a nyári szünet után. Erről kedden döntött a testület. Szavazni egyelőre csak arról fognak, hogy a törvényt második olvasatba utalják-e.

Fotó: Pixabay

Ján Podmanický, a szociális bizottság alelnöke a szavazás elhalasztását azzal indokolta, hogy a tárgyalások több időt igényelnek. A maximális nyugdíjkorhatárról szóló alkotmánytörvény-javaslatot a Smer-SD képviselői terjesztették a parlament elé. Elfogadásához alkotmányos többség, vagyis 90 szavazat szükséges.

Az ellenzéki SaS elutasította a javaslatban felvetett megoldást, a Sme rodina és az OĽaNO képviselői különféle feltétetekhez kötik annak támogatását. A koalíciós Most-Híd párt sem támogatja a nyugdíjkorhatár-plafon alkotmányba foglalását.

A módosítást több szakember is bírálta, a Pénzügyminisztérium mellett működő Pénzpolitikai Intézet pedig kiszámolta, hogy ez a lépés negatívan befolyásolhatja a nyugdíjkiadásokat, és a nyugdíjak összegének csökkenését is eredményezheti.

„Az arányos, időskori anyagi biztonság igénylésének korhatára nem lépheti túl a 64. életévet. A család és az anyaság állami védelme érdekében mindenkinek, aki gyereket nevelt, joga van a megfelelő, időskori anyagi biztonság igényléséhez szükséges maximális korhatár arányos csökkentéséhez” – áll a Smer-SD képviselőinek javaslatában.

A képviselők alkotmányba foglalnák a nyugdíj biztosításának alappilléreit is, a felosztó-kirovó rendszert, a nyugdíjspórolási rendszert, és az önkéntes nyugdíj-megtakarítást, melyet az állam támogat.

A képviselők a maximális nyugdíjkorhatár mellett az alkotmányba foglalnának egy olyan, minimálbérről szóló rendelkezést is, amely garantálná, hogy az alkalmazottak bére nem lehet kevesebb a minimálbérnél.

0 HOZZÁSZÓLÁS