A Magyar Fórum párt Pozsonyban tartotta alakuló közgyűlését

hirek.sk | TASR 2019. május 18., 16:04

Simon Zsolt, a parlamenti független képviselő lett a frissen alakult Magyar Fórum párt elnöke. A szombati alakuló közgyűlés után bemutatták a párt alelnökeit Gál Zsoltot és Janits Erzsébetet. A párt programjával kapcsolatban megemlítették, hogy a Szlovák Köztársaság Alkotmányának preambulumát módosítani szeretnék akkép, hogy a „mi szlovák nemzet” megfogalmazás helyett a „mi szlovák állampolgárok” szerepeljen.

Fotó: Matus Tibor
A Magyar Fórum párt nem megosztani, hanem egyesíteni szeretné a magyarokat, a magukat magyarnak érző szavazókat. Jobb Szlovákiát akarunk, és tudjuk, hogy magyarok és magyar kisebbségek nélkül Szlovákia nem lesz jobb ország, és nem lesz neki jobb kormánya

- mondta Simon Zsolt azzal, hogy minden szavazat számít. Hozzátette, nem hajlandóak együttműködni a Smer-SD-vel, az SNS-szel és a Kotleba félez ĽSNS-szel.

Fontosnak tartják a kisebbségi fejlődés hosszú távú céljainak újradefiniálását. Hosszabb távon szükségesnek látják, hogy az alkotmány preambulumát megváltoztassák. A jelenlegi "mi szlovák nemzet" kifejezés a "mi szlovák állampolgárokra" változzon. Erre azért van szükség, hogy az alkotmány alapján is teljes jogú államalkotónak érezze magát minden állampolgár.

A párt hosszú távú céljai között kihangsúlyozták a köztársaság területi felosztásának megváltoztatását, úgy, hogy az ne sértse a magyar közösség érdekeit. Továbbá javasolják a magyar nyelvű oktatási rendszer újraértékelését. Céljaik között kiemelték annak az újragondolását, hogy "hol szeretnénk látni a magyar kisebbséget tíz év múlva".

A vidékfejlesztést szintén kulcsfontosságúnak említették. "A kisebbségünk létezésének és megőrzésének az alapja a virágzó vidék" - mondta Simon. Hozzátette, hogy a fiatal generációt is be szeretnék kapcsolni a politikába.

A Belügyminisztérium februárban jegyezte be a Magyar Fórum – Maďarské fórum pártot.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS