A liberálisok nem támogatják Katarína Cséfalvayová leváltását

hirek.sk | TASR 2018. augusztus 09., 14:59

A liberálisok nem értenek egyet a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) követelésével, mely szerint le kellene váltani Katarína Cséfalvayovát (Most-Híd), a parlament külügyi bizottságának elnökét. Ha az SNS előáll egy ilyen indítvánnyal, akkor azt az SaS nem fogja támogatni. A szlovák sajtóirodát  az SaS kommunikációs osztályának munkatársa, Róbert Buček tájékoztatta.

Martin Klus (SaS) Fotó: TASR

„Azt a tényt, hogy az SNS kormánypárt létére szembemegy Szlovákia hivatalos pozíciójával, a kormánykoalíció ugyanolyan komoly problémájának tartjuk, mint a kliensrendszert és a korrupciót, amelyet a Smer-SD és az SNS a bűnözés szintjére emelt” jegyezte meg Martin Klus (SaS) parlamenti képviselő.

Az SaS a koalíciós pártok komoly nézetkülönbségeinek a felerősödéseként, illetve a kormány bukásának az előzményeként értelmezi a Most-Híd és az SNS között feszülő jelenlegi külpolitikai ellentétet. A párt azt várja, hogy a koalíció elkerüli a kormányválság elhúzódását, és az előrehozott választásokra fog szavazni.

Az SNS szerdán (augusztus 8.) azt követelte, hogy azonnal váltsák le a parlament külügyi bizottságának jelenlegi elnökét, Katarína Cséfalvayovát (Most-Híd), miután a bizottság elfogadott egy állásfoglalást, amelyben elutasítják a Krím annektálásának és megszállásának a legitimálását azáltal, hogy szlovák köztisztviselők látogatnak oda. A nemzetiek szerint a bizottság szerdai rendkívüli ülését nem előzte meg a koalíciós partnerekkel való egyeztetés, és ezáltal a koalíciós szerződés durva megsértésére került sor.

Cséfalvayová ugyanakkor nem lát okot a lemondására.

A szerdai ülést azért hívtuk össze, hogy egy olyan állásfoglalást fogadjunk el, amely igazolja és támogatja ennek a kormánynak a külpolitikáját” – közölte az ügy kapcsán a képviselőnő.

Bugár Béla, a Most-Híd elnöke azt állítja, hogy a jelöltjük nem szegte meg a koalíciós szerződést. „Abban az áll, hogy a koalíciós szerződés megszegése az, amikor az egyik koalíciós partner nem ért egyet egy javaslattal, és azt a másik koalíciós partner az ellenzék segítségével szavazza meg. Ebben az esetben a Most-Hídon kívül a kormánykoalíció egyetlen tagja sem volt jelen, s így nem szeghettük meg a szerződést, hiszen senki sem mondta, hogy problémája van a határozattal” – közölte a pártelnök. A Smer-SD arra szólította fel a koalíciós partnereit, hogy tartózkodjanak az olyan lépésektől, amelyek feszültséget kelthetnek közöttük.

0 HOZZÁSZÓLÁS