A legfelsőbb bíróságon indult eljárás a maffiagyilkosságok ügyében

hirek.sk | TASR 2018. június 12., 10:55

A legfelsőbb bíróságon kedden, szigorú biztonsági intézkedések mellett, fellebbezési eljárás indult hat maffiagyilkosság ügyében.

Róbert Lališ - Kýbel Fotó: TASR

Kýbel, két másik vádlottal együtt, fegyveres kísérettel érkezett a bíróságra. Egy következő vádlott, Jozef Roháč nem vett részt a tárgyaláson, az ő ügyét különálló eljárásban fogják tárgyalni. Dušan Daňový, Roháč védőügyvédje csak telefonos kapcsolatban van vele. Ugyanakkor Roháč nem adott írásos engedélyt Dušan Daňový védőügyvédnek, hogy az ő jelenléte nélkül folytassa a tárgyalást. Roháčot – az ügyvéd elmondása szerint – Magyarországon már jogerősen elítélték, és a vádlott nem mutatott érdeklődést a keddi tárgyalás iránt.

A tárgyaláson Daniel Lipšic volt igazságügyi miniszter is jelen van a sértettek képviseletében. A bíróság szenátusának a tagjai között van Štefan Harabin bíró is.

Róbert Lališ, más néven Kýbel, a Sýkora-klán vezetője, életfogytiglani börtönbüntetést kap.

Ezt az ítéletet tavaly áprilisában hozta meg a besztercebányai (Banská Bystrica) Speciális Büntetőbíróság. Kýbel nem jelent meg az ítélethirdetésen. Ivan Cupper, azaz Vinco-Vincko, akit szintén életfogytiglanra ítéltek, szintén nem jelent meg az ítélethirdetésen.

Képgalériánk:
Ivan Cupper - Vincko Fotó: TASR

A bűnbanda következő magas beosztású tagja, Martin B., akit Orosz (Rus) néven ismertek, 23 évet kapott, mivel beismerte bűnét.

A Lojzo Čistič néven ismert Alojz Kromkát a bíróság bűnösnek találta, de elállt a büntetéstől, mivel az érintett már életfogytiglani börtönbüntetését tölti. A Speciális Büntetőbíróság által kiszabott büntetés mértéke megegyezett azzal, amelyet a Sýkora-klán tagjai kaptak egy évvel korábban.

A Sýkora-klánt hat gyilkossággal vádolták, melyeket 1998-ban és 1999-ben követtek el.

A vád szerint meggyilkolták Eduard és Robert Diničet, Roman Deákot, Alojz Házyt, Daler Hlavačkát és Miloš Piliart, ezenkívül bűnszervezet alapítása, működtetése és támogatása volt a vád.

FRISSÍTÉS
A Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze indítványozta Kýbel fellebbezésének az elutasítását. A vádlottak ügyvédei ugyanakkor azt indítványozták, hogy a Legfelsőbb Bíróság adja vissza az ügyet az elsőfokú bíróságnak. A fellebbezési eljárást szerdán folytatják. 11:00 órákor jogerős ítéletnek kellene születnie.
„Az elejétől kezdve nagyon toleránsan álltunk hozzá az eljáráshoz, minden időpontot betartottunk, és nem akadályoztuk annak lefolyását. Igazságos bírósági eljárást akarok” – közölte Kýbel a záróindítványában.

Harabin több feljelentést tett a maffiagyilkosságokkal kapcsolatos ügyben

Štefan Harabin, a Legfelsőbb Bíróság háromtagú szenátusának a tagja, kedden, a maffiagyilkosságok ügyében több feljelentést is tett.

Feljelentette például a Legfelsőbb Bíróság szenátusát, a Speciális Ügyészi Hivatal ügyészét, a bazini Specializált Büntetőbíróság szenátusát, és egyebek mellett Daniela Švecovát, a Legfelsőbb Bíróság elnökét is.

Harabin szerint törvénytelen az a szenátus, amely Kýbel ügyében dönt.

Harabin kifogásolja, hogy a szenátus önkényesen és törvénytelenül van összeállítva. A szenátus elnöke azonnal figyelmeztetett arra a tényre, hogy nem standard eljárás, ha a szenátus tagja a nyilvános tárgyaláson jogi értelmezésekbe kezd és feljelentéseket tesz.

„Daniela Švecová, a Legfelsőbb Bíróság elnöke egyelőre nem nyilatkozik az ügyben, mert nem áll elég információ a rendelkezésére” – közölte a TASR-rel Alexandra Važanová, a Legfelsőbb Bíróság szóvivője.

A Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze azt mondta a TASR-nek, hogy nem fog reagálni Harabinra, amíg az ügyben nem születik döntés. Katarína Kudjáková, a bazini Specializált Büntetőbíróság szóvivője szintén azt mondta, hogy a bíróság nem akar nyilatkozni az ügyben.

Harabin szerint Jaromír Čižnár főügyésznek ex offo (hivatalból) kellene lépnie az ügyben.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS