A Legfelsőbb Bíróság elutasította Radovan Znášik és Ján Molnár keresetét

hirek.sk | TASR 2019. február 08., 10:32

A Legfelsőbb Bíróság elutasította Radovan Znášik és Ján Molnár keresetét, amelyet azért nyújtottak be, mert Andrej Danko, a parlament elnöke nem engedélyezte az államfőválasztáson való indulásukat.

Fotó: Katona Tamás

„A Legfelsőbb Bíróság megvizsgálta a benyújtott kereseteket, de azokat indokolatlannak találta, ezért elutasította őket" – tájékoztatott Alexandra Važanová, a Legfelsőbb Bíróság szóvivője pénteken.

Mindketten február negyedikén nyújtották be a keresetet, amelyet a közigazgatási bíróságnak a beadástól számított öt napon belül el kellett bírálnia. Amennyiben a bíróság indokolatlannak találja a keresetet, jogában áll azt elutasítani. Azzal, ha elfogadja a keresetet, engedélyezi a személyeknek az államfőválasztáson való indulást.

Znášik leadta a szükséges aláírásokat, a választás napjáig, tehát március 16-ig, azonban nem tölti be a negyvenedik életévét. Znášik arra kérte Dankót, hogy tegyen kivételt, április 11-én ugyanis negyven éves lesz. Azzal érvelt, hogy Danko április 15-re, azaz a legkésőbbi időpontra is tehette volna a választásokat.

Molnár a képviselők támogatásával szeretett volna indulni a választásokon. Össze is gyűjtötte a 15 képviselői aláírást, több képviselő azonban azt állította, hogy Molnár csalással szerezte meg tőlük az aláírásokat, amelyeket a parlamenti nyitott napon gyűjtött össze. Az aláírók az elmondásuk szerint azt hitték, hogy petíciót írnak alá. Danko a gyanús körülmények miatt elutasította Molnár indulását.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS