A leendő alkotmánybíróktól szakmaiságot és erkölcsösséget követelek meg

hirek.sk | TASR 2019. január 08., 14:31

Andrej Kiska államfő az alkotmánybírói posztokra pályázó 40 személy között lát olyanokat, akiket örömmel kinevezne alkotmánybírónak, de olyanokat is, akiket soha. Ezt keddi, nyilvános felszólalásában jelentette ki, hozzátéve: ő csak két követelményt támaszt a pályázókkal szemben, ez pedig a szakmaiság és az erkölcsi feddhetetlenség. Kiska reméli, hogy a parlamenti képviselőknek elég lesz a 40 pályázó, hogy az alkotmánynak megfelelően kiválaszthassák közülük a 18 alkotmánybíró-jelöltet.

Andrej Kiska Fotó: TASR

„Nincsen reális akadálya annak, hogy a parlament a 40 név közül olyan jelölteket javasoljon, akik mind szakmai, mind erkölcsi szempontból alkalmasak arra, hogy az Alkotmánybíróságon tevékenykedjenek” – mutatott rá Kiska, hozzátéve: államfőként élni fog azzal a jogával, hogy elküldje a helyettesét az alkotmányjogi bizottság ülésére, ahol minden pályázót nyilvánosan meg fognak hallgatni.

A parlament alkotmányjogi bizottsága január 23-ától hallgatja meg az egyes pályázókat. A képviselőknek a január 29-én kezdődő parlamenti ülésen kellene megválasztaniuk a 18 alkotmánybíró-jelöltet. Közülük az államfő nevezi majd ki a kilenc új alkotmánybírót. A kinevezett bírók 12 éves megbízatási ideje azzal a nappal kezdődik meg, amikor leteszik az esküt az Alkotmánybíróságon.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS