A lakosságot nem érdekli a választási kampány

hirek.sk 2016. január 25., 19:41
POZSONY. A Polis Slovakia közvélemény-kutató ügynökség felmérése alapján Szlovákia lakosai közül legtöbben, a megkérdezettek 28,9 százaléka az Irány-Szociáldemokrácia kampányára figyeltek fel. A lakosság csaknem 55 százaléka észre sem vette, hogy elkezdődött a választási kampány.

A közvélemény-kutatás eredményei alapján az első helyet az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) szerezte meg 28,9 százalékkal, a második helyen 11, 8 százalékkal a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) végzett. Harmadik helyet a Háló (Sie) szerezte meg 11,2 százalékos eredménnyel, majd a Szlovák Nemzeti párt következik 9,2 százalékkal, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (O¼aNO-NOVA) 7,6 százalékkal, illetve a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió-Demokrata Párt (SDKÚ-DS) 4,3 százalékkal. 

A Most-Híd választási kampánya a lakosság 3,6 százalékának érdeklődését nyerte el, míg az Esély (Šanca) politikai szerveződés iránt a lakosság 3 százaléka érdeklődik. A Szabadság és Szolidaritás (SaS) választási kampánya iránt a lakosság 2,6 százaléka érdeklődik, a SKOK kampánya iránt a lakosság 2 százaléka, a SME RODINA – Boris Kollár (CSALÁD VAGYUNK – Boris Kollár) politikai szerveződés kampányának népszerűsége pedig 1,3 százalékos értéket mutat. 

A megkérdezettek 54,9 százaléka észre sem vette a választási kampány beindulását, 5,9 százalékuk pedig nem tudta a kérdést megválaszolni.

Azok, akik a kampányt figyelemmel követik, elmondták azt is, melyik az a politikai párt, amelynek a kampánya leginkább megnyerte tetszésüket. Közel egyharmaduk (28,3 %) a Smer-SD pártot jelölte meg, 10,7 százalék a Sie mellett tette le a voksot, a harmadik pedig 10,1 százalékos eredménnyel a KDH lett. A negyedik helyen 10 százalékkal a Szlovák Nemzeti Párt végzett, a Most-Híd kampánya az érdeklődők 4,2 százalékának tetszését nyerte el, míg az O¼aNO-NOVA pártkoalíció kampányáról a megkérdezettek 3,4 százaléka nyilatkozott elismerően.

A megkérdezettek 26,9 százalékának egyetlen párt kampánya sem volt ínyére, 28,6 százalékuk nem tudta megválaszolni a kérdést, 2,4 százalékuknak pedig inkább egyéb más pártok kampánya tetszett.

A Polis Slovakia ügynökség a felmérést 1 223 tizennyolc éven felüli szlovákiai lakos bevonásával végezte január 8-14. között.

Forrás: Aktuality.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS