A külügyminisztérium diplomáciai lépéseket tesz az emberrablás ügyében

hirek.sk | TASR 2018. augusztus 08., 09:18

A külügyminisztérium Miroslav Lajčákkal (Smer-SD) az élen konkrét és hatékony diplomáciai lépéseket tesz a vietnámi vállalkozó elrablásának ügyével összefüggésben - közölte a Kül- és Európai Ügyek Minisztériuma (MZVaEZ).

Fotó: EURACTIV.com

„A komoly diplomáciát nem az újságok címlapjain keresztül intézik” – áll a nyilatkozatban. A tárca állítása szerint a kezdetektől standard eszközökhöz nyúltak az ügyben. Az állásfoglalás példaként a vietnámi nagykövet ismételt beidézését, illetve a hanoi szlovák nagykövet követségi ügyvivővé való lefokozását említi. Egyben kilátásba helyezi a határozottabb intézkedéseket, ha bebizonyosodik, hogy a vietnámi fél kihasználta Szlovákiát.

A minisztérium egyes politikai pártok és bloggerek nyilvános kijelentéseire reagált, akik Lajčákot tétlenséggel és háttérbe vonulással vádolták meg. „A tárca az ügy kezdetétől aktív, és az ügyet objektíven, kiemelt jelentőségűként, professzionálisan kezeli, a diplomáciai szokásokkal összhangban. Senkinek sem kell minket kioktatnia diplomáciából, tudjuk, mit kell tennünk, és eszerint is járunk el. A diplomáciát azonban nem lehet elkapkodni, és nem az újságírók vagy az ellenzéki politikusok kívánalmai vezérlik. Objektíven, konstruktívan és a megfelelő diplomáciai csatornákon keresztül folyik. Ebben a szellemben fogunk továbbra is eljárni” – áll a sajtónyilatkozatban.

Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia (Progresívne Slovensko) párt tagja keddi sajtótájékoztatóján kijelentette: érthetetlen, hogy „sehol sem látni Miroslav Lajčák külügyminisztert.” A diplomáciai tárcának a párt szerint maximális igyekezetet kellene kifejtenie, hogy biztosítsa a német partnereket és a német nyilvánosságot: Szlovákia komolyan veszi az ügyet, és megfelelően vizsgálja ki azt.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS