A kulturális miniszter leváltotta a Szlovák Nemzeti Színház vezérigazgatóját

hirek.sk | TASR 2018. augusztus 01., 14:08

Ľubica Laššáková (Smer-SD) kulturális miniszter leváltotta Marián Chudovskýt, a Szlovák Nemzeti Színház (SND) vezérigazgatóját.

Marián Chudovský, a Szlovák Nemzeti Színház menesztett vezérigazgatója Fotó: TASR

Ezt a tárca sajtóosztálya is megerősítette Laššáková és Chudovský szerdai találkozója után.

A leváltott igazgató a megbeszélést követően elmondta, hogy ő a színházban kialakult helyzet megoldásáról és a jövőbeni feladatokról akart tárgyalni a kulturális tárca vezetőjével, ehelyett jött a leváltás.

Chudovský megjegyezte, abban bízott, hogy előbb megvárják a minisztérium által a színháznál kezdeményezett könyvvizsgálat eredményét. A vezérigazgatónak egyébként ez volt az első találkozója a miniszterasszonnyal márciusi kinevezése óta. Meggyőződésének adott hangot, hogy működése során nem követett el hibát.

Büszke vagyok rá, hogy koncepciózus programot hoztunk létre, a hazai és a külföldi elismerést a rekord nagyságú bevételek is mutatják. Távlati projekteket is kidolgoztunk, amelyek hosszú időre biztosíthatták volna a Szlovák Nemzeti Színház presztízsét és renoméját. Most ez kis időre megszakad.” 

jegyezte meg. Úgy látja, ahhoz, hogy a színház megőrizze magas művészi színvonalát és versenyképes legyen Európában, jóval nagyobb anyagi támogatásra lenne szüksége.

Arra a kérdésre, hogyan képzeli a jövőjét, a menesztett vezérigazgató azt válaszolta: erről még nem gondolkodott. Valószínűleg rendezni fog.

0 HOZZÁSZÓLÁS