2018. május 7., 11:50

A külföldre költöző szlovák cégek közül a legtöbb Magyarországot választja

Csaknem tízezer szlovákiai vállalat költözött külföldre 2014 óta, főleg a kis- és nagykereskedelem, valamint a gépjármű-karbantartás területéről. A legtöbb cég Magyarországra és Csehországba helyezte át a székhelyét. A vállalatok a legnagyobb számban 2016-ban hagyták el a szlovák piacot, tavaly a kiáramlás mértéke valamelyest csökkent.

Magyarország Szlovákia
Fotó: Wikipedia

A Bisnode tanácsadó és gazdasági adatokat elemző cég jelentése szerint 2016-ban 2425 vállalat hagyta el az országot, tavaly 36-tal kevesebb. Magyarország iránt a legnagyobb az érdeklődés, déli szomszédunkba az utóbbi években összesen 2515 cég helyezte át a székhelyét. „A szomszédos Magyarországot már hosszabb ideje egyfajta adóparadicsomnak tekintjük, a szlovák cégek fokozatos, bár kezdetben lassúbb ütemű kiáramlása ebbe az országba már nyolc-tíz éve elkezdődött. A társasági adó a magyaroknál már akkor is alacsonyabb volt, mint Szlovákiában, ma pedig a legalacsonyabb az egész Európai Unióban, csak 9 százalékos, míg nálunk 21 százalék” – mondta el Petra Štěpánová, a Bisnode elemzője.

Hozzátette: Magyarországon jelenleg több mint tízezer szlovák társaság vállalkozik aktívan. Nagy az érdeklődés Csehország iránt is, a Bisnode adatai szerint az elmúlt négy évben 2089 cég helyezte át ide a székhelyét. A szlovákiai vállalatok kiáramlásának további gyakori célállomásai Románia és Lengyelország.

A költözés leggyakoribb oka az alacsonyabb adók, az alacsonyabb munkaerőköltségek, illetve az osztalékok kedvezőbb adóztatása. 

A Bisnode társaság Szlovákiában 262 804 vállalatot tart nyilván, részvénytársaságokat és korlátolt felelősségű társaságokat vegyesen. A 2014 óta külföldre költöző társaságok az összes cég 3,6%-át teszik ki.

„A múltbéli adatokból az látszik, hogy a kiáramlás főleg akkor csökken, ha a gazdaság jól teljesít” – húzta alá Štěpánová.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.