A külföldön tartózkodó állampolgárok postán szavazhatnak

hirek.sk | TASR 2019. november 04., 21:00
A parlamenti választásokon részt vehetnek a külföldön tartózkodó szlovák állampolgárok is. A szavazatukat postán küldhetik el. Ezt azonban kérvényezni kell, mégpedig 2020. január 10-ig. A kérvényt az SZK Belügyminisztériuma weboldalán találják. A parlamenti választásokat 2020. február 29-én tartják.
Illusztráció Fotó: ma7

Ha a választó a választások napján Szlovákiában fog tartózkodni, de nem az állandó lakhelyén, a községtől 2020. február 10-ig választói igazolványt igényelhet. Ezt megteheti levélben vagy e-mailben is. Személyesen vagy egy megbízott személy által 2020. február 28-ig igényelhető az igazolvány.

Postán azok a nagykorú szlovák állampolgárok szavazhatnak, akiknek nem Szlovákiában van az állandó lakhelyük, illetve azok is, akiknek itt van az állandó lakhelyük, de a választások napján külföldön lesznek. Utóbbiaknak a községi hivatal levélcímére, vagy a község e-mail címére kell küldeniük egy kérvényt a személyes adataik feltüntetésével.

Az állandó szlovákiai lakhellyel nem rendelkező választóknak január 10-ig kell levélben elküldeniük a választási kérvényt az SZK Belügyminisztériuma választásokért, népszavazásokért és politikai pártokért felelős osztálya címére. A másik lehetőség, hogy elektronikus kérvényt küldenek a volby@minv.sk e-mail címre. A kérvénynek tartalmaznia kell a választó személyes adatait. Csatolni kell hozzá egy államnyelven írt becsületbeli nyilatkozatot arról, hogy a választónak nem Szlovákiában van az állandó lakhelye, valamint az útlevél azon oldalának másolatát, amelyen a választó személyes adatai vannak feltüntetve, vagy pedig az állampolgársági bizonyítvány másolatát.

Ha a kérvény rendben lesz, legkésőbb 35 nappal a választások napja előtt kézbesítenek a választó külföldi tartózkodási helyének címére egy lepecsételt borítékot, benne a szavazólapokkal, a választási útmutatóval és egy felcímzett válaszborítékkal, melyen a következő megjelölés fog szerepelni: "VOĽBA POŠTOU - ELECTION BY MAIL".

A küldeményt a választó a minisztérium vagy a község címére küldi. A levélnek legkésőbb a választások napja előtti utolsó munkanapon, vagyis 2020. február 28-án meg kell érkeznie a címzetthez.
0 HOZZÁSZÓLÁS