2019. január 12., 11:51

A középiskolák még mindig a nyomtatott médiára támaszkodnak

Egy felmérés szerint, amit a Než zazvoní készített, az iskolák 70%-ban még mindig a nyomtatott médiában megjelenő hirdetésekre támaszkodva keresik az új diákjaikat. Teszik ezt annak ellenére, hogy az érdekelt generáció elősorban az internetről tájékozódik.

középiskola érettségi
Fotó: TASR

Lucia Štefaňáková, a szervezet koordinátora rámutatott arra is, hogy felmérésük szerint, melyben az ország középiskoláinak mintegy harmada vett részt, az internetes hirdetési lehetőségeket mindössze 12% veszi igénybe. „Feleslegesen kidobott pénznek tűnik újságokban és időszaki kiadványokban reklámozni az iskolát, miközben az érdekelt kört ez a típusú média szinte egyáltalán nem éri el. A mai, a Z generáció ugyanis az internetről tájékozódik, mondhatni ott élnek” - egészítette ki Karel Komínek, a Než zazvoní szakértője. „Praktikus lenne kihasználni az internet adta lehetőségeket, hogy elérjék a leendő diákjaikat és szüleiket.”

Az iskolák elvárásai viszonylag optimisták az elkövetkező tanévre.

A megkérdezettek csupán 5,2%-a gondolja úgy, hogy kevesebb jelentkezőjük lesz, mint az előző tanévben, viszont 21,4% biztos abban, hogy többeket érdekel majd a továbbtanulás az ő tanintézményükben.

Az internet és a közösségi oldalak egyre erősebb hatása ellenére a középiskolák legmarkánsabb tevékenysége a „toborzás” során a nyitott nap szervezése, melyet az iskolák 97,5% meg is tesz. Ugyanakkor az iskolák fele esetében évi egy alkalommal kerül sor hasonlóra, az is rendszerint munkanapon történik, míg Csehországban általánosan három ilyen napot tartanak évente.

Az egyik legjobb megoldás lenne, ha hétvégi időpontokban is szerveznének nyitott napot, mivel a szülők legtöbbje munkahelyi elfoglaltsága miatt nem tud részt venni a hétköznapokon szervezendő iskolalátogatáson. Egy-egy ilyen alkalommal nagyobb lehetőség nyílna a szülőkkel is felvenni a kapcsolatot - tette hozzá Štefaňáková.

A felmérésbe, melyet 2018 október-novemberben végeztek, az ország minden területéről csatlakoztak iskolák, összesen 159 kapcsolódott be.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.