A Közbeszerzési Hivatal bírságot rótt ki Vágsellye városára, az önkormányzat perelni akar

hirek.sk | TASR 2019. május 16., 13:01

A Közbeszerzési Hivatal (ÚVO) mintegy 330 000 eurós bírsággal sújtotta Vágsellye városát. A hivatal szerint a város hibázott a bérlakások építőjének kiválasztása során. A város bírósági úton készül megtámadni a döntést, tájékoztatott szerdán (5. 15.) Erika Kollerová városi szóvivő.

Illusztráció Fotó: TASR

Az első 34 bérlakást 14 év után tavaly novemberben vehették át a bérlők, idén ősszel további 116 lakást terveznek átadni. A városi képviselők úgy döntöttek, hogy a város egy magán beruházótól vásárolja meg a már kész, beköltözhető bérlakásokat. A lakások felvásárlására több mint hatmillió eurós támogatást kaptak az Állami Lakásfejlesztési Alaptól. Kollerová elmondása szerint az eljárás szabályszerűségét még a kész lakások megvásárlása előtt megerősítette több jogász is. Ennek ellenére az ÚVO a megrendelés értéke öt százalékának megfelelő összegű bírsággal sújtotta a várost.

A hivatal szerint a városnak olyan módon kellett volna kiválasztania az építkezés kivitelezőjét, ahogy tette például a vágsellyei idősek otthona esetében. Kollerová elmondása szerint azonban erre a beruházásra a város és lakói félmillió eurót fizettek rá. További 60 000 euróba került a pereskedés a kivitelezővel. „Azon kívül, hogy az építtető túlárazta a projektet, az építkezés kivitelezésével megközelítőleg két évet késett. Mivel ezúttal el akartuk kerülni a spekulánsokat, a város az akkor hatályos jogszabállyal összhangban úgy döntött, hogy kész, beköltözhető lakásokat vásárol” – fejtette ki a szóvivő.

A városvezetés nyilatkozata szerint ezúttal nem került sor sem túlárazásra, sem időhúzásra. Kollerová hozzátette: az egyedüli többletköltséget a megegyezett árhoz képest az állam által kiszabott bírság jelenti, melyet a városnak valószínűleg ki kell fizetnie.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS